Πλαστικές Ασπίδες Προσώπου: Γιατί ΔΕΝ Αποτελούν Εναλλακτική της Μάσκας;

Αν και οι περισσότερες οδηγίες σήμερα συνιστούν τη χρήση μάσκας για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2, αρκετοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν πλαστικές ασπίδες προσώπου, καθώς θεωρούν ότι οι τελευταίες είναι πιο άνετες σε σχέση με τις μάσκες.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις μάσκες όταν χρησιμοποιούνται ως μοναδικό μέσο πρόληψης. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η ασπίδα προσώπου θα πρέπει να χρησιμοποιείται επιπροσθέτως της μάσκας και όχι αντί αυτής.

Οι Ασπίδες Προσώπου έχουν Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Μετάδοσης του COVID-19

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του COVID-19 είναι τα σταγονίδια που απελευθερώνονται από το στόμα ή τη ρίνα.

Οι πλαστικές ασπίδες προσώπου έχουν την ικανότητα να αποκλείουν κάποιο ποσοστό σταγονιδίων από το στόμα, τη ρίνα και τους οφθαλμούς, δηλαδή τα κύρια σημεία εισόδου του ιού στον οργανισμό.

Ωστόσο, αν και οι ασπίδες προσώπου προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας, τα σταγονίδια μπορεί να φτάσουν στις παραπάνω περιοχές από τα ανοικτά κομμάτια γύρω από το πλαστικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πλαστικές ασπίδες προσώπου μπορούν να προστατεύσουν το χρήστη από τη μόλυνση μόνο όταν χρησιμοποιούνται ΜΑΖΙ με μάσκα.

Πόσο Αποτελεσματικές είναι οι Πλαστικές Ασπίδες Προσώπου στην Πρόληψη της Μετάδοσης του COVID-19;

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, χρησιμοποίησε  τεχνητές απεικονίσεις προκειμένου να εξετάσει πόσο αποτελεσματικές είναι οι πλαστικές ασπίδες προσώπου στην πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19.

Όπως παρατηρήθηκε, αν και η ασπίδα προσώπου μπορεί να περιορίσει την αρχική εξάπλωση των σταγονιδίων που εκλύονται από το βήχα ή το φτέρνισμα, τα σταγονίδια τελικά διαφεύγουν γύρω από την ασπίδα προσώπου και καλύπτουν μία μεγάλη περιοχή στο περιβάλλον.

Μία άλλη έρευνα από την Ελβετία εξέτασε την αποτελεσματικότητα της μάσκας και της ασπίδας προσώπου. Στην έρευνα αυτή, κανένας από τους εθελοντές που φορούσε μάσκα δεν είχε θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Αντιθέτως, ένα ποσοστό των εθελοντών που φορούσαν μόνο ασπίδες προσώπου, είχε θετικές εξετάσεις για τον ιό.

Η παραπάνω έρευνα ουσιαστικά δείχνει ότι οι ασπίδες προσώπου αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο πρόληψης σε σχέση με τις μάσκες και όχι εναλλακτική επιλογή.

Πως να Χρησιμοποιήσετε Σωστά μία Ασπίδα Προσώπου

Ακολουθήστε τις παρακάτω 3 οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά την ασπίδα προσώπου σας:

1. Φοράτε Πάντοτε την Ασπίδα Προσώπου ΜΑΖΙ με Μάσκα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ασπίδα προσώπου προσφέρει τα περισσότερα οφέλη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μάσκα.

Είναι γνωστό σήμερα ότι η χρήση της μάσκας έχει ως στόχο να προστατεύσει περισσότερο τους άλλους παρά αυτόν που τη φοράει. Η χρησιμότητα της μάσκας έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εξίσου εύκολα από ασυμπτωματικούς φορείς. Άρα είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκα, ακόμα και αν πιστεύουμε ότι είμαστε υγιείς.

Η ασπίδα προσώπου μπορεί να προστατεύσει σε κάποιο βαθμό αυτόν που τη φοράει, ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με μάσκα.

2. Βεβαιωθείτε ότι η Ασπίδα Προσώπου Εφαρμόζει Σωστά

Η ασπίδα προσώπου πρέπει να φτάνει κάτω από το σαγόνι, ενώ στα πλάγια πρέπει να φτάνει μέχρι τα ώτα. Ιδανικά η ασπίδα προσώπου θα πρέπει να είναι χωρίς κενά, αλλιώς σταγονίδια μπορεί να φτάσουν στο πρόσωπο διαμέσου αυτών.

3. Καθαρίστε και Απολυμάνετε την Ασπίδα Προσώπου πριν από Κάθε Χρήση

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν δεν έχετε τις οδηγίες, χρησιμοποιήστε φυσικό καθαριστικό και ζεστό νερό για να καθαρίσετε τα σημεία που είναι εμφανώς ακάθαρτα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Ακολούθως απολυμάνετε την ασπίδα προσώπου χρησιμοποιώντας χλωριούχο διάλυμα. Τα αλκοολικά διαλύματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο πλαστικό, επομένως ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγονται.

Θα Πρέπει οι Ασπίδες Προσώπου να Χρησιμοποιούνται Αντί της Μάσκας σε Ορισμένα Άτομα;

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι οι ασπίδες προσώπου αποτελούν καλή εναλλακτική επιλογή για ορισμένα άτομα, όπως για παράδειγμα στους κωφάλαλους οι οποίοι συχνά «διαβάζουν» τα χείλη του συνομιλητή για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, καθώς και σε ασθενείς με δυσκολίες στην αναπνοή.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι οι ασπίδες προσώπου έχουν χρησιμότητα ως εναλλακτική της μάσκας, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συνδυασμό με την τελευταία.

Κατά συνέπεια, προς το παρόν, οι ασπίδες προσώπου δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εναλλακτική της μάσκας, ούτε μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη όταν χρησιμοποιούνται ως μοναδικό μέτρο πρόληψης.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα