Pfizer ή Moderna: Ποιο Εμβόλιο είναι πιο Αποτελεσματικό Ενάντια στο Στέλεχος Δέλτα;

Το εμβόλιο της Moderna για την COVID-19 φαίνεται ότι έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το αυτό της Pfizer/BioNTech ενάντια στο στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης. Στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πολιτεία της Μινεσότα των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα υψηλή (Moderna 86%, Pfizer 76%), ωστόσο τον Ιούλιο μειώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna περιορίστηκε στο 76%, ενώ του εμβολίου της Pfizer σε 42%. Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι το εμβόλιο της Moderna έχει σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα συγκριτικά με αυτή του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη των επαναμολύνσεων για τα άτομα με ιστορικό COVID-19. Η έρευνα έχει αναρτηθεί προς το παρόν ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα medRxiv.

Δεδομένα που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα από το CDC στο Morbidity and Mortality Weekly Report δεν διαπίστωσαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα των μολύνσεων σε όσους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει καθώς τα ποσοστά του στελέχους Δέλτα αυξάνονται.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν ενήλικες από το σύστημα υγείας της Mayo Clinic των ΗΠΑ. Οι παραπάνω εθελοντές είχαν κάνει τουλάχιστον μία εξέταση PCR για τον SARS-CoV-2 και έλαβαν τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna μετά την 1η Δεκεμβρίου του 2020 και πριν την 29η Ιουλίου του 2021. Στη μελέτη εξετάστηκαν μόνο εθελοντές που δεν είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19 πριν τη λήψη της 1ης δόσης.

Συνολικά 119.463 εθελοντές είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, ενώ 60.083 είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna.

Στην πολιτεία της Μινεσότα, τα περιστατικά του στελέχους Δέλτα αυξήθηκαν από 0.7% του συνόλου τον Ιανουάριο σε 70% τον Ιούλιο.

Προκειμένου να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου οι επιστήμονες εξέτασαν τους εθελοντές σε 3 άδες ανάλογα με το φύλο, την ηλικία την εθνικότητα, τον τόπο κατοικίας, το ιστορικό εξετάσεων PCR και την ημερομηνία εμβολιασμού. Κάθε 3αδα είχε ένα ανεμβολίαστο εθελοντή, έναν που είχε κάνει το εμβόλιο της Moderna κι έναν που είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Συνολικά δημιουργήθηκαν 43.895 τριάδες.

Τα τελικά σημεία που εξετάστηκαν ήταν η μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2, η νοσηλεία για COVID-19, η εισαγωγή στη ΜΕΘ, ο θάνατος από τον ιό και οι λοιμώξεις σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη 2η δόση των mRNA εμβολίων).

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο στην πολιτεία της Μινεσότα, τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και αυτό της Pfizer είχαν ιδιαίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νοσηλείας (91.6% και 85%, αντίστοιχα) και της εισαγωγής στη ΜΕΘ (93.3% και 87%, αντίστοιχα). Κανένας ασθενής που είχε εμβολιαστεί δεν κατέληξε από τον ιό.

Στην πολιτεία της Μινεσότα, τα ποσοστά νοσηλειών στους ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna ήταν σχεδόν σε ίδια επίπεδα με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Ωστόσο, εξετάζοντας δεδομένα από διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα ήταν συχνότερες σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Μάλιστα, όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna είχαν σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Ο κίνδυνος νοσηλείας στη ΜΕΘ ήταν συγκρίσιμος στα δύο εμβόλια.

Εξετάζοντας δεδομένα μόνο από την πολιτεία της Φλόριντα για το μήνα Ιούλιο (όταν ξεκίνησε το μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων με το στέλεχος Δέλτα), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα περιστατικά COVID-19 ήταν πολύ χαμηλότερα στην ομάδα εθελοντών που είχε κάνει το εμβόλιο της Moderna, συγκριτικά με την ομάδα της Pfizer.

«Παρατηρήσαμε σημαντική μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer) ταυτόχρονα με την αύξηση των περιστατικών του στελέχους Δέλτα στις ΗΠΑ, ωστόσο η σύνδεση αυτή δεν είναι απαραίτητα σχέση αιτίας-αποτελέσματος», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες με πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού προκειμένου να μπορούμε να καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα