Περιστατικά COVID-19 σε Άτομα που έχουν Εμβολιαστεί: Τι Δείχνουν τα Δεδομένα από το CDC

Τα περιστατικά COVID-19 σε ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί είναι αρκετά σπάνια, ενώ οι ασθενείς παρουσιάζουν συνήθως ήπια συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν έχουν μολυνθεί επίσης με κάποιο από τα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσίευσε το CDC των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το 64% των περιστατικών σε ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί είχε προκληθεί από «στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος», όπως το Β.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας) και το Β.1.429 (Καλιφόρνιας), όπως ανέφερε ο οργανισμός στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Οι επιστήμονες του CDC εξήγησαν ότι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ, ωστόσο είναι αναμενόμενο ότι θα εμφανιστούν περιστατικά COVID-19 και σε αυτή την ομάδα, καθώς τα εμβόλια δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης έτσι ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ, είχαν καταγραφεί συνολικά 10.262 λοιμώξεις σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί. Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών ήταν τα 58, ενώ τα 2/3 ήταν σε γυναίκες (63%). Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, το 27% περίπου των παραπάνω ασθενών δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα από τη λοίμωξη με τον ιό.

Συνολικά το 10% των παραπάνω περιστατικών νοσηλεύτηκε για τη λοίμωξη, ενώ το 2% κατέληξε. Η μέση ηλικία των ασθενών που κατέληξαν ήταν τα 82 χρόνια.

«Οι λοιμώξεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των περιστατικών», υποστήριξαν οι γιατροί του CDC. «Ο αριθμός των λοιμώξεων, νοσηλειών και θανάτων από COVID-19 που μπορεί να προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό είναι υπερπολλαπλάσιος από τον αριθμό των περιστατικών που νοσούν σε αυτό τον πληθυσμό».

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες υποστήριξαν, ωστόσο, ότι ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανώς υψηλότερος.

Από τα 555 περιστατικά στα οποία έγινε ανάλυση του στελέχους από το οποίο είχαν μολυνθεί οι εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι το στέλεχος Β.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας) είχε προκαλέσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις (56%) και ακολούθησαν τα στελέχη Β.1.429 (Καλιφόρνια) με 25%, Β.1.427 (άλλο της Καλιφόρνια) με 8% και Ρ.1 (Βραζιλίας) με 8% επίσης.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, τα ποσοστά του κάθε στελέχους είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στο γενικό πληθυσμό στο διάστημα από 28 Μαρτίου μέχρι 10 Απριλίου. Εκείνη την περίοδο, περίπου το 70% των συνολικών λοιμώξεων από COVID-19 είχε συνδεθεί με κάποιο από τα νεότερα στελέχη.

Από την 1η Μαΐου, το CDC άλλαξε τον τρόπο που παρακολουθεί τα στελέχη του SARS-CoV-2 και πλέον εξετάζει το στέλεχος μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται ή καταλήγουν από COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα