Περιορισμένα τα Οφέλη των Lockdown στον Περιορισμό Εξάπλωσης του SARS-CoV-2 Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σύμφωνα με μία νέα ανάλυση από το Johns Hopkins University των ΗΠΑ, τα lockdown που εφαρμόστηκαν κατά το 1ο κύμα της πανδημίας περιόρισαν ελάχιστα τον αριθμό των θανάτων από την COVID-19. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα στις περιόδους της πανδημίας, καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία, όπως αναφέρει η ίδια ανάλυση.

Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής φαίνεται ότι η εφαρμογή lockdown στις Ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας μείωσε τους θανάτους από COVID-19 κατά μόλις 0.2%, ενώ η καραντίνα των ασθενών στο σπίτι περιόρισε τους θανάτους κατά 2.9%.

«Η ανάλυσή μας δεν βρήκε δεδομένα που να δείχνουν ότι τα lockdown, το κλείσιμο των σχολείων, το κλείσιμο των συνόρων ή ο περιορισμός των συναθροίσεων είναι μέτρα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τον συνολικό αριθμό των θανάτων από COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Studies in Applied Economics. «Συνολικά, βλέπουμε ότι τα lockdown δεν ήταν αποτελεσματικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, ιδιαίτερα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας της COVID-19».

Οι συγγραφείς της έρευνας ήταν οικονομολόγοι και όχι επιδημιολόγοι. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 34 μελέτες που δημοσιεύτηκαν μέχρι την 1η Ιουλίου του 2020, δηλαδή τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Αν και εξέτασαν τα ποσοστά θνητότητας, οι συγγραφείς δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τις επιδράσεις των lockdown στον αριθμό νοσηλειών ή λοιμώξεων.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι το κλείσιμο της αγοράς και της εστίασης μείωσε τους θανάτους της COVID-19 κατά 10.6%. Οι συγγραφείς δεν κατάφεραν να ποσοτικοποιήσουν τα οφέλη από τη χρήση μάσκας στον περιορισμό του ιού, καθώς βρήκαν μόλις 1 μελέτη με δεδομένα για αυτό το τελικό σημείο.

Παράλληλα, η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα μέτρα lockdown ήταν καταστροφικά για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την κοινωνία ως σύνολο, τουλάχιστον στο 1ο κύμα της πανδημίας.

«Τα lockdown επιβάρυναν σημαντικά την οικονομία, αύξησαν την ανεργία, επηρέασαν αρνητικά την εκπαίδευση, προκάλεσαν αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και υπονόμευσαν τη δημοκρατία. Προφανώς θα πρέπει να σταθμίσουμε τα οφέλη των lockdown με τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες. Σύμφωνα με την ανάλυσή μας τα οφέλη ήταν αμελητέα, επομένως είναι σαφές ότι τα lockdown θα πρέπει να αποφεύγονται ως μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στο μέλλον», αναφέρει η μελέτη.

Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα είχε εφαρμόσει μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού σε ατομικό επίπεδο, ακόμα κι αν δεν είχαν επιβληθεί lockdown.

«Οι πολίτες μπορούν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο όταν χτυπά την πόρτα του σπιτιού τους. Σε μία πανδημία, όλοι καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να αποφύγουν τους συνωστισμούς, ακόμα και αν δεν το πει μία κυβέρνηση», εξήγησαν.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι τα lockdown κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Για παράδειγμα, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό BMJ έδειξε ότι τα lockdown κατάφεραν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των περιστατικών COVID-19.

Αντίστοιχα, μία μελέτη το Μάιο του 2020 από το Columbia University διαπίστωσε ότι σχεδόν 36.000 Αμερικανοί που κατέληξαν από COVID-19 θα είχαν επιβιώσει αν τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της COVID-19 είχαν εφαρμοστεί μία εβδομάδα νωρίτερα.

Φωτογραφία: Miguel Montejano / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα