Περιορισμένα τα Οφέλη από την Τέταρτη Δόση των Εμβολίων Σύμφωνα με Δεδομένα από το Ισραήλ

Η τέταρτη δόση των mRNA εμβολίων ενίσχυσε τα επίπεδα των αντισωμάτων, ωστόσο δεν βελτίωσε αισθητά την ανοσία για το στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από τους γιατρούς και νοσηλευτές του Ισραήλ.

Η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna αύξησε τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων που αναγνωρίζουν την περιοχή RBD της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2, καθώς και τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της δόσης αυτής ενάντια στο στέλεχος Όμικρον και τις παραλλαγές του δεν ήταν υψηλότερη σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε μετά την τρίτη δόση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ανοσία για το στέλεχος Όμικρον. Η τέταρτη δόση μπορεί απλά να επαναφέρει τα επίπεδα των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα αν έχουν παρουσιάσει μείωση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν και το ποσοστό των εθελοντών που μολύνθηκαν από το στέλεχος Όμικρον ήταν υψηλότερο σε αυτούς που είχαν κάνει μόνο 3 δόσεις (25%) συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει τέσσερις δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer (18%) ή της Moderna (21%), η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης για την πρόληψη της λοίμωξης ήταν μόλις 30% για το εμβόλιο της Pfizer και 11% για το εμβόλιο της Moderna.

Η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης για την πρόληψη των συμπτωμάτων από το στέλεχος Όμικρον ήταν υψηλότερη και έφτασε το 43% για το εμβόλιο της Pfizer και το 31% για το εμβόλιο της Moderna.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, το δείγμα που εξετάστηκε ήταν σχετικά μικρό για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης, αν και αυτή είναι σίγουρα κάτω από 65%.

«Στους γιατρούς και νοσηλευτές η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη των λοιμώξεων ήταν σχετικά χαμηλή, ενώ όσοι μολύνθηκαν είχαν και υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που δείχνει ότι ήταν πιθανώς μολυσματικοί», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Στη μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα για 1.050 επαγγελματίες υγείας που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την τέταρτη δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna τουλάχιστον 4 μήνες μετά την τρίτη δόση.

Από αυτούς, οι 154 έκαναν την τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer, ενώ 120 έκαναν το εμβόλιο της Moderna. Ακολούθως, οι επιστήμονες επέλεξαν δύο ομάδες ελέγχου με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας που μολύνθηκαν με τον ιό ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει τέταρτη δόση παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, αλλά είχαν υψηλό ιικό φορτίο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε όσους έκαναν την τέταρτη δόση ήταν γενικά τοπικές και ήπιες, ενώ δεν καταγράφηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Ένας περιορισμός της παρούσας μελέτης ήταν ότι δεν έγινε τυχαιοποίηση. Επιπλέον, αυτοί που επέλεξαν για την τέταρτη δόση το εμβόλιο της Moderna, εμβολιάστηκαν μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer. Στη μελέτη δεν έγινε ανάλυση του στελέχους από το οποίο είχε μολυνθεί ο κάθε ασθενής, επομένως δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η αποτελεσματικότητα αφορά το στέλεχος Όμικρον.

Αν και στην έρευνα δεν εξετάστηκαν ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι «η τέταρτη δόση δεν προσφέρει σημαντικά οφέλη σε υγιείς επαγγελματίες υγείας».

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα