PEG: Νέα Δεδομένα για την Ουσία που Προκαλεί τις Αλλεργικές Αντιδράσεις στα mRNA Εμβόλια της COVID-19

Οι σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις που εμφανίστηκαν σε ένα μικρό αριθμό ασθενών που έκαναν τα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna συνδέονται πιθανώς με ένα κοινό συστατικό των εμβολίων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας επιστημονικής ομάδας από τις ΗΠΑ.

Οι γιατροί έλαβαν δείγματα αίματος από τους ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά τον εμβολιασμό και παρατήρησαν ότι σχεδόν σε όλους η ουσία που προκάλεσε την αντίδραση ήταν το PEG (polyethylene glycol). Η ουσία αυτή αποτελεί συστατικό και των δύο εμβολίων mRNA, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Από τις περίπου 39.000 δόσεις mRNA εμβολίων που χορηγήθηκαν στο νοσοκομείο που εργάζονται οι γιατροί της έρευνας, εμφανίστηκαν συνολικά μόλις 22 περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές ήταν ήπιες και οι ασθενείς ανάρρωσαν πλήρως.

Οι παρατηρήσεις της μελέτης θα πρέπει να καθησυχάσουν τους ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα εξ’ αιτίας της ανησυχίας για τις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια της COVID-19, υποστήριξε η επικεφαλής της μελέτης Kari Nadeau, MD, PhD από το Πανεπιστήμιο του Stanford.

Τόνισε επίσης ότι οι εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων θα πρέπει ίσως να εξερευνήσουν εναλλακτικές ουσίες του PEG στα μελλοντικά τους εμβόλια.

Το PEG είναι μία ουσία που βρίσκεται σε αρκετά προϊόντα, όπως για παράδειγμα φάρμακα, καλλυντικά ή ακόμα και τρόφιμα. Στα mRNA εμβόλια της COVID-19, η ουσία αυτή σταθεροποιεί τα λιπιδικά νανοσωματίδια που περικλείουν και προστατεύουν το mRNA. Ωστόσο, σε άλλα φάρμακα ή εμβόλια που είχαν χρησιμοποιήσει επίσης το PEG για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η ουσία αυτή είχε συνδεθεί με διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι γιατροί της παρούσας μελέτης, αν και δεν παρατήρησαν αντισώματα της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) για το PEG στους 22 ασθενείς που παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις στα mRNA εμβόλια, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν IgG για την ουσία αυτή. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στους περισσότερους ασθενείς δεν μεσολαβούνται από την IgE, όπως αναφέρει η Nadeau.

Η παρούσα μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις που εμφανίζονται στους ασθενείς μετά τα mRNA εμβόλια δεν συνδέονται με την IgE, υποστήριξε η Aleena Banerji, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Πρόσθεσε επίσης ότι αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό που ευθύνεται για τις παραπάνω αλλεργικές αντιδράσεις, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι σίγουρα το κύριο αίτιο δεν είναι η IgE απόκριση στο PEG.

Σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, η Banerji και οι συνεργάτες της ανέφεραν ότι όλοι οι ασθενείς που είχαν παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις στα mRNA εμβόλια κατά τη χορήγηση της 1ης δόσης, παρουσίασαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα στη 2η δόση.

Το παραπάνω γεγονός επίσης δείχνει ότι η αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια δεν συνδέεται με την IgE, όπως ανέφερε η Banerji.

Η μελέτη της Nadeau και των συνεργατών της βασίστηκε σε δεδομένα από περίπου 39.000 δόσεις mRNA εμβολίων για την COVID-19 που χορηγήθηκαν από τις 18 Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου του 2021. Οι περισσότερες δόσεις χορηγήθηκαν σε εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο του Stanford, όπως αναφέρει η μελέτη.

Στο διάστημα που εξέτασε η έρευνα καταγράφηκαν συνολικά 22 περιστατικά αλλεργιών. Οι γιατροί ζήτησαν από τους παραπάνω ασθενείς να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις για τις αλλεργίες τους.

Συνολικά 11 από αυτούς έκαναν τελικά εξετάσεις νυγμού, ωστόσο καμία από αυτές δεν ήταν θετική για το PEG ή για το polysorbate 80, μία άλλη ουσία που έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για αλλεργικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό.

Οι ίδιοι εθελοντές έκαναν επίσης εξετάσεις ενεργοποίησης βασεοφίλων (BAT). Αντίθετα με τα αποτελέσματα της εξέτασης δερματικού νυγμού, τα αποτελέσματα της BAT ήταν θετικά για το PEG στους 10 από τους 11 εθελοντές (91%), όπως έδειξε η μελέτη.

Οι εθελοντές που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο είχαν επίσης υψηλά επίπεδα IgG για το PEG στο αίμα.

Καταλήγοντας, οι γιατροί της έρευνας υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εξετάσεις δερματικού νυγμού στα άτομα που εμβολιάζονται καθώς αυτές μπορεί να είναι αρνητικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα