Paxlovid: Ποιος Παράγοντας Ενοχοποιείται για την Επιδείνωση των Συμπτωμάτων σε Ορισμένους Ασθενείς;

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων της COVID-19 (rebound) σε ορισμένους ασθενείς που έλαβαν το Paxlovid, δηλαδή το αντιιικό φάρμακο της Pfizer, αποδίδεται σε μία εξαιρετικά ισχυρή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι σε μειωμένη απόκριση στο φάρμακο, σύμφωνα με νέα δεδομένα από επιστήμονες των ΗΠΑ.

Επιπλέον, εξετάζοντας 8 ασθενείς που παρουσίασαν rebound μετά τη λήψη του φαρμάκου, οι παραπάνω ερευνητές κατέληξαν ότι η παράταση της λήψης του φαρμάκου για περισσότερο από 5 ημέρες δεν μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο της επιπλοκής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, η χορήγηση του φαρμάκου αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων και προκάλεσε ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων είχαν αυτοί που παρουσίασαν rebound.

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα, τα παραπάνω δεδομένα πρακτικά απορρίπτουν τη θεωρία ότι η επιδείνωση των συμπτωμάτων της COVID-19 αποδίδεται σε μία περιορισμένη ανοσιακή απόκριση.

«Αντιθέτως, στην έρευνά μας παρατηρήσαμε ότι τα συμπτώματα στους ασθενείς με rebound αποδίδονται σε υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του ιού», αναφέρουν.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases, εξέτασε διάφορους ασθενείς που πήραν το Paxlovid για 5 ημέρες και ακολούθως παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, όσο και ο διευθυντής του NIAID των ΗΠΑ, Anthony Fauci, παρουσίασαν rebound μετά τη λήψη του Paxlovid. Το γεγονός αυτό έκανε αρκετούς να αναρωτηθούν αν το φάρμακο επηρεάζει αρνητικά την ανοσία που αναπτύσσεται μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 6 ασθενείς που παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά τη λήψη του Paxlovid, καθώς και δύο ασθενείς που είχαν rebound των συμπτωμάτων χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει κάποιο χάπι. Εξετάστηκε επίσης και μία ομάδα ελέγχου με 6 ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και δεν παρουσίασαν rebound. Όλοι οι ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν κάνει 3 δόσεις των εμβολίων και νόσησαν από το ίδιο στέλεχος του ιού.

Οι ασθενείς έδωσαν δείγματα αίματος τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης, όσο και κατά τη φάση του rebound.

Όλοι οι εθελοντές που παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων είχαν σημειώσει σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων πριν εμφανιστεί το rebound. Από αυτούς που εκδήλωσαν rebound μετά τη λήψη του Paxlovid, 4 είχαν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με την οξεία λοίμωξη, ένας είχε παρόμοια συμπτώματα, ενώ ο τελευταίος ανέφερε σοβαρότερα συμπτώματα.

Κανένας από τους ασθενείς που παρουσίασαν rebound δεν χρειάστηκε επιπλέον θεραπείες ή νοσηλεία.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, τα συμπτώματα του rebound αποδίδονται πιθανώς σε μία ισχυρή ανοσιακή απόκριση η οποία στοχεύει τα εναπομείναντα σωματίδια του ιού στον αναπνευστικό σωλήνα. Επομένως, το φάρμακο δεν περιορίζει την ανοσιακή απόκριση, όπως είχαν φοβηθεί ορισμένοι γιατροί.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς του φαινομένου rebound.

Φωτογραφία: SHVETS Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα