Paxlovid: Με Ποια Φάρμακα για την Καρδιά Μπορεί να Αλληλεπιδράσει;

Σήμερα είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με καρδιοπάθειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από την COVID-19. Κατά συνέπεια, το νέο αντιιικό φάρμακο της Pfizer, γνωστό ως Paxlovid, μπορεί να χορηγηθεί συχνά σε αυτούς τους ασθενείς από τον γιατρό τους με σκοπό την πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού.

Αρκετά δεδομένα έχουν δείξει, ωστόσο, ότι το Paxlovid μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου.

Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology εξέτασε όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο Paxlovid και τα φάρμακα που χορηγούνται για την καρδιαγγειακή νόσο, προσφέροντας παράλληλα μεθόδους για την πρόληψη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα δύο φάρμακα.

«Προφανώς δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τη χορήγηση του Paxlovid για την αντιμετώπιση της COVID-19. Ωστόσο, η λήψη του φαρμάκου με ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εξ’ αιτίας της αλληλεπίδρασης των δύο φαρμάκων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις παραπάνω αλληλεπιδράσεις και να χορηγούμε τα φάρμακα κατάλληλα έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες», πρόσθεσαν.

Ποια Φάρμακα Αλληλεπιδρούν με το Paxlovid;

Οι κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το Paxlovid είναι:

  • Τα αντιαιμοπεταλιακά, τα αντιπηκτικά και ορισμένες στατίνες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης
  • Τα αντιαρρυθμικά, δηλαδή τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού
  • Τα αντιστηθαγχικά, δηλαδή τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της στηθάγχης
  • Ορισμένα ανοσοκατασταλτικά τα οποία χορηγούνται συχνά σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς ή για άλλες ενδείξεις

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες αναφέρουν με λεπτομέρεια όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιδράσεις από τη λήψη του Paxlovid.

Η έρευνα περιέχουν επίσης έναν αλγόριθμο που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν αν το Paxlovid ενδείκνυται για χορήγηση σε έναν ασθενή με βάση τα φάρμακα που παίρνει ο τελευταίος.

Άλλες Πιθανές Αλληλεπιδράσεις

Το Paxlovid μπορεί να έχει επίσης αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση άλλων νόσων.

Το FDA των ΗΠΑ εξέδωσε μία λίστα προσφάτως στην οποία αναφέρονται όλα τα φάρμακα που μπορεί πιθανώς να αλληλεπιδράσουν με το Paxlovid. Ωστόσο, η λίστα αυτή δεν είναι ιδιαίτερα λεπτομερής.

«Θα πρέπει πάντοτε να προσαρμόζεται η δράση των φαρμάκων αυτών από τον γιατρό, όταν αποφασίζει ότι ένας ασθενής θα πρέπει να λάβει Paxlovid», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Paxlovid: Ένα Χρήσιμο Όπλο στη Μάχη Κατά της COVID-19

Το Paxlovid αποτελεί μία συνδυαστική θεραπεία νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης που χορηγείται για την αντιμετώπιση της COVID-19 σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν νοσηλευτεί.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ασθενείς με καρδιοπάθειες αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19 επομένως ενδέχεται να λάβουν Paxlovid από τον γιατρό τους. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα δύο αυτά φάρμακα.

«Το Paxlovid έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χορηγείται σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Ωστόσο, μία νέα μελέτη με δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη ακόμα και στους εμβολιασμένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με καρδιοπάθειες», εξήγησαν οι συγγραφείς.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τους γιατρούς και να τα νοσοκομεία να εξετάζουν πάντοτε τα ηλεκτρονικά αρχεία των ασθενών με σκοπό να ανιχνεύουν εγκαίρως το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο Paxlovid και άλλα φάρμακα που πιθανώς παίρνει ο ασθενής. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αρκετές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα