Παραλλαγή XE του Στελέχους Όμικρον: Νέα Δεδομένα

Εδώ και αρκετό καιρό έχει παρατηρηθεί ότι όταν ένας ασθενής μολύνεται από δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2, οι ιοί αυτοί μπορεί να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων στελεχών ή παραλλαγών.

Ο ανασυνδυασμός αυτού του είδους φαίνεται ότι έχει συμβεί σήμερα και με δύο παραλλαγές του στελέχους Όμικρον και συγκεκριμένα τις ΒΑ.1 και ΒΑ.2. Αποτέλεσμα της ανταλλαγής γενετικού υλικού ανάμεσα στις δύο παραπάνω παραλλαγές ήταν η XE, μία νέα παραλλαγή η οποία περιέχει ένα μεγάλο κομμάτι του γονιδιώματος από την ΒΑ.2 (στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρωτεΐνη ακίδα) και ένα μικρότερο κομμάτι από την BA.1.

Πότε Ανιχνεύθηκε για Πρώτη Φορά η Παραλλαγή XE;

Η νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, η οποία όπως προαναφέρθηκε πήρε το όνομα XE, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου του 2022. Μέχρι το Μάρτιο του ιδίου έτους, η παραλλαγή Όμικρον XE είχε εξαπλωθεί ήδη σε 763 ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία, εκ των οποίων οι 638 ζουν στην Αγγλία, σύμφωνα με μία αναφορά που εξέδωσε το UK Security Agency.

Αν και η παραλλαγή XE ανιχνεύεται αυτή τη στιγμή σε λιγότερο από το 1% των συνολικών δειγμάτων στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί 9.8% ταχύτερα σε σχέση με την παραλλαγή ΒΑ.2, η οποία ενοχοποιείται σήμερα για την πλειοψηφία των περιστατικών. Κατά συνέπεια, η νέα, αυτή, παραλλαγή αποτελεί την πλέον μολυσματική παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η παραλλαγή Όμικρον XE θα καταφέρει να εκτοπίσει την BA.2 και να την αντικαταστήσει ως κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας.

Ένας Επικίνδυνος Ανασυνδυασμός

Τους τελευταίους μήνες αρκετοί επιστήμονες φοβούνται ένα πιθανό ανασυνδυασμό ανάμεσα στα στελέχη Όμικρον και Δέλτα, καθώς το στέλεχος που θα δημιουργηθεί θα προκαλεί πιθανώς σοβαρά συμπτώματα και θα έχει υψηλή μολυσματικότητα. Αυτή τη στιγμή έχουν ανιχνευθεί επίσης δύο παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, γνωστές ως XD και XF, οι οποίες περιέχουν διάφορες γενετικές αλληλουχίες τόσο από το στέλεχος Δέλτα όσο και από το στέλεχος Όμικρον ΒΑ.1.

Οι δύο παραπάνω παραλλαγές, ωστόσο, δεν έχουν εξαπλωθεί αυτή τη στιγμή στον πληθυσμό. Η παραλλαγή XF έχει ανιχνευθεί 39 φορές στη Μεγάλη Βρετανία, με το πιο πρόσφατο περιστατικό στις 14 Φεβρουαρίου. Η XD με τη σειρά της (γνωστή και ως Deltacron) έχει ανιχνευθεί 50 φορές στην Ευρώπη και συχνότερα στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Φωτογραφία: Gustavo Fring / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα