Παραλλαγή XBB του Στελέχους Όμικρον: Απαντήσεις σε Κοινά Ερωτήματα

Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 συνεχίζει να ενοχοποιείται για την πλειοψηφία των περιστατικών της COVID-19 παγκοσμίως, ωστόσο δίνει συνεχώς νέες παραλλαγές οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικές μεταλλάξεις.

Μία νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον η οποία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων τις τελευταίες εβδομάδες είναι η XBB, η οποία προέρχεται από την παραλλαγή ΒΑ.2.

Η παραλλαγή XBB φαίνεται ότι αποτελεί αποτέλεσμα ανασυνδυασμού των υποπαραλλαγών ΒΑ.2.10.1 και ΒΑ.2.75, δηλαδή της ανταλλαγής γενετικού υλικού ανάμεσα στους παραπάνω ιούς.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι η εμφάνιση της παραπάνω παραλλαγής δεν προκαλεί ανησυχία καθώς δεν διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον που κυκλοφορούν σήμερα, αλλά ούτε φέρει και κάποια νέα μετάλλαξη.

Πού Βρίσκεται Σήμερα η Παραλλαγή XBB;

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η παραλλαγή XBB έχει ανιχνευθεί ήδη σε 35 χώρες και ευθύνεται για μία κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών στη Σιγκαπούρη που παρατηρήθηκε πριν λίγες εβδομάδες.

Η παραλλαγή ενοχοποιείται επίσης για ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών στην Ινδία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.

Προς το παρόν δεν είναι ακόμα σαφές αν η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με τις BQ.1.1, BF.7 ή BA.2.75.2, καθώς αρκετές από τις μεταλλάξεις της εντοπίζονται και σε αυτές τις παραλλαγές.

Κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε ακόμα να αποφανθούμε αν θα επικρατήσει έναντι των παραπάνω παραλλαγών. Ένας παράγοντας που θα επηρεάσει επίσης την εξάπλωση της παραλλαγής XBB είναι η ανοσία του πληθυσμού σε κάθε περιοχή.

Μπορεί η Παραλλαγή XBB να Μολύνει Άτομα με Ιστορικό COVID-19;

Πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς που νόσησαν από προηγούμενα στελέχη της πανδημίας είναι δυνατό να μολυνθούν από την παραλλαγή XBB. Αυτό σημαίνει ότι το ιστορικό λοίμωξης COVID-19 δεν μπορεί να σας προστατεύσει επαρκώς από τη νέα παραλλαγή του ιού.

Αυτή τη στιγμή έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά λοίμωξης με την παραλλαγή XBB σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν είναι επαρκή για να απαντήσουμε αν το ιστορικό λοίμωξης με κάποια παραλλαγή της Όμικρον μπορεί να προστατεύσει από την XBB.

Ποια Συμπτώματα Προκαλεί η Παραλλαγή XBB;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η παραλλαγή XBB προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με άλλες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμπτώματα που προκαλεί ένα στέλεχος μπορεί να διαφέρουν σε κάθε ασθενή, επομένως δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας.

Πόσο Αποτελεσματικά είναι τα Εμβόλια Ενάντια στην Παραλλαγή XBB;

Αν και στη Σιγκαπούρη παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών της COVID-19 όταν κυκλοφόρησε στον πληθυσμό η παραλλαγή XBB, δεν διαπιστώθηκε αντίστοιχη αύξηση και στις νοσηλείες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει σε κάποιο βαθμό από τα συμπτώματα της παραλλαγής (το 92% του πληθυσμού της Σιγκαπούρης έχει κάνει 2 δόσεις των εμβολίων και το 80% 3 δόσεις).

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα για την αντιμετώπιση της COVID-19 φαίνεται ότι είναι επίσης αποτελεσματικά ενάντια στην παραλλαγή XBB, με εξαίρεση το Evusheld, μία θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σε μία προδημοσίευση που αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα medRxiv, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η παραλλαγή XBB είναι μία από τις πλέον ανθεκτικές παραλλαγές στις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Προς το παρόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από την παραλλαγή XBB είναι να εμβολιαστούμε με τα νέα διδύναμα εμβόλια, τα οποία προσφέρουν καλύτερη ανοσία σε σχέση με τις αρχικές δόσεις των εμβολίων.

Φωτογραφία: Tim Douglas

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα