Παραλλαγή ΒΑ.2: Απαντήσεις σε Κοινά Ερωτήματα

Η νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, γνωστή ως ΒΑ.2, εξελίσσεται ταχέως σε κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας και σύντομα θα ενοχοποιείται για το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων λοιμώξεων COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι γνωρίζουμε όμως για την παραλλαγή αυτή και πώς διαφέρει σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας; Στο παρόν άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω, καθώς και σε αρκετά ακόμα ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή ΒΑ.2.

Τι είναι η Παραλλαγή ΒΑ.2 και πώς Συνδέεται με το Στέλεχος Όμικρον;

Η ΒΑ.2 αποτελεί τη νεότερη παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, το οποίο σήμερα έχει εκτοπίσει σχεδόν όλα τα άλλα στελέχη της πανδημίας. Αν και η προέλευση της ΒΑ.2 είναι αυτή τη στιγμή άγνωστη, τα περιστατικά της παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή κατακόρυφη αύξηση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Το στέλεχος Όμικρον, γνωστό και ως Β.1.1.529, έχει σήμερα τρεις παραλλαγές και συγκεκριμένα τις ΒΑ.1, ΒΑ.2 και ΒΑ.3. Η πρώτη από αυτές, η ΒΑ.1, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2021 στη Νότια Αφρική.

Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλες οι παραπάνω παραλλαγές εμφανίστηκαν περίπου την ίδια περίοδο, η παραλλαγή ΒΑ.1 ήταν αυτή που προκάλεσε την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το χειμώνα που μας πέρασε στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της παραλλαγής ΒΑ.1 είναι ότι φέρει ένα σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η παραλλαγή αυτή έχει σχεδόν 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 προκειμένου να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου.

Η πρωτεΐνη ακίδα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς επηρεάζει τόσο τη μολυσματικότητα του ιού, όσο και την ικανότητά του να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα του εμβολιασμού ή μίας προηγούμενης λοίμωξης.

Η παραλλαγή ΒΑ.2 έχει 8 μεταλλάξεις που δεν παρατηρούνται στην ΒΑ.1, ωστόσο στερείται 13 άλλες μεταλλάξεις που έχουν ανιχνευθεί στην ΒΑ.1. Συνολικά, οι παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 μοιράζονται περίπου 30 μεταλλάξεις. Κατά συνέπεια, και οι δύο αυτές παραλλαγές θεωρούμε σήμερα ότι αποτελούν υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον και όχι εξ’ ολοκλήρου νέα στελέχη.

Η Παραλλαγή ΒΑ.2 είναι πιο Επικίνδυνη από τις Προηγούμενες Παραλλαγές του Ιού;

Σήμερα, γνωρίζουμε πλέον ότι η παραλλαγή ΒΑ.2 έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τη ΒΑ.1. Ωστόσο, όπως φαίνεται προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με την τελευταία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η παραλλαγή ΒΑ.2 μεταδίδεται ευκολότερα από την ΒΑ.1, χωρίς ωστόσο να προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η παραλλαγή ΒΑ.1 που έχει επικρατήσει σήμερα παγκοσμίως, προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος Δέλτα. Πρόσφατες μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία έδειξαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από την παραλλαγή ΒΑ.2 είναι παρόμοιος με αυτόν που παρατηρείται στην παραλλαγή ΒΑ.1.

Μπορεί το Ιστορικό Λοίμωξης με την ΒΑ.1 να μας Προστατεύσει από την ΒΑ.2;

Ναι. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες έδειξε ότι οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από την παραλλαγή ΒΑ.1 του στελέχους Όμικρον έχουν ισχυρή ανοσία για την παραλλαγή ΒΑ.2 του ιδίου στελέχους.

Καθώς η παραλλαγή ΒΑ.1 εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει ικανοποιητική ανοσία για την ΒΑ.2. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι επιστήμονες προβλέπουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα κρουσμάτων εξ’ αιτίας της παραλλαγής ΒΑ.2.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν έχουμε νοσήσει με κάποιο από τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, τότε η ανοσία μας δεν είναι εξίσου ισχυρή και για το στέλεχος Όμικρον.

Πόσο Αποτελεσματικά είναι τα Εμβόλια στην Πρόληψη της ΒΑ.2;

Πρώιμα δεδομένα από μία μελέτη στο Κατάρ έδειξαν ότι σε αυτούς που έχουν κάνει 2 δόσεις των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna, η προστασία από τη συμπτωματική COVID-19 λοίμωξη για τις παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα αν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τον εμβολιασμό μας.

Ωστόσο, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης μπορεί να επαναφέρει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα επίπεδα πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον.

Σημαντικότερα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποτελεσματικότητα των παραπάνω εμβολίων είναι 70-80% στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και το 90% με την αναμνηστική δόση.

Φωτογραφία: Norma Mortenson

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα