Παραλλαγή ΒΑ.2.75.2: Μία Νέα Παραλλαγή του Όμικρον με Ανθεκτικότητα στην Ανοσία που έχουμε Σήμερα

Η παραλλαγή ΒΑ.2.75.2 του στελέχους Όμικρον μπορεί να αποφύγει τα εξουδετερωτικά αντισώματα στους περισσότερους ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης ή εμβολιασμού, ενώ έχει ανθεκτικότητα και στις περισσότερες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων και τα αντιιικά φάρμακα. Οι παρατηρήσεις της έρευνας που εξέτασε την παραπάνω παραλλαγή δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases. Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Karolinska και δείχνει ότι αν η παραλλαγή αυτή επικρατήσει φέτος, θα έχουμε πιθανώς αρκετά κρούσματα του ιού, εκτός αν τα νέα εμβόλια μπορούν τελικά να εξουδετερώσουν και αυτό το στέλεχος.

«Αν και η ανοσία μας έχει διατηρηθεί ακόμα σε κάποιο βαθμό, η παραλλαγή ΒΑ.2.75.2 φαίνεται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του ιού, η οποία αποδίδεται σε δύο σημαντικές μεταλλάξεις της περιοχής πρόσδεσης στον υποδοχέα πάνω στην πρωτεΐνη ακίδα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος από 75 εθελοντές στη Στοκχόλμη. Από τα δείγματα αυτά απομόνωσαν τα αντισώματα και διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα των τελευταίων ήταν 6 φορές χαμηλότερη στην εξουδετέρωση της παραλλαγής ΒΑ.2.75.2 συγκριτικά με την παραλλαγή ΒΑ.5 που κυκλοφορεί σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ο κάθε εθελοντής έδωσε δείγματα αίματος το Νοέμβριο του 2021, τον Απρίλιο του 2022 και το Σεπτέμβριο του 2022, όταν πλέον είχε επικρατήσει η παραλλαγή ΒΑ.5.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι μόλις μία από τις διαθέσιμες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων (bebtelovimab) που χορηγούνται σήμερα στα νοσοκομεία ήταν ικανή να εξουδετερώσει τη νέα παραλλαγή. Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται συχνά ως αντιιικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την COVID-19.

Η παραλλαγή ΒΑ.2.75.2 αποτελεί μετάλλαξη μίας άλλης παραλλαγής του στελέχους Όμικρον, της ΒΑ.2.75. Η τελευταία, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει επεκταθεί σε διάφορες χώρες, ωστόσο αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα μικρό μόνο ποσοστό των κρουσμάτων.

«Αυτό είναι μόλις ένα από τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σίγουρα και άλλες παραλλαγές με παρόμοιες μεταλλάξεις οι οποίες θα προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων και φέτος το χειμώνα», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα, είναι άγνωστο αν η κυκλοφορία των νέων αυτών στελεχών θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα εμβόλια είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων του στελέχους Όμικρον, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα νεότερα εμβόλια μπορεί να προστατεύσουν περισσότερο από τις νεότερες παραλλαγές.

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το ETH Zürich της Ελβετίας και το Imperial College του Λονδίνου.

Φωτογραφία: Martin Lopez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα