Παραλλαγή Κένταυρος του Στελέχους Όμικρον: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Σήμερα το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι αυτό που έχει επικρατήσει έναντι των άλλων στελεχών και έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το στέλεχος αυτό, ωστόσο, έχει μεταλλαχθεί αρκετά με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του.

Η νεότερη από αυτές, η οποία έχει ονομαστεί ΒΑ.2.75 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), έλαβε το ψευδώνυμο «Κένταυρος» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως αποτέλεσμα, η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα με την παραλλαγή αυτή να βρίσκεται πλέον στις ΗΠΑ, αλλά και αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η παραλλαγή Κένταυρος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το Μάιο και ακολούθως άρχισε να εκτοπίζει τα υπόλοιπα στελέχη του SARS-CoV-2.

Τι γνωρίζουμε όμως σήμερα για την παραλλαγή αυτή και τις μεταλλάξεις της;

Οι Νέες Μεταλλάξεις Προσδίδουν Ανθεκτικότητα

Η παραλλαγή Κένταυρος δεν είναι η μοναδική νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον που εξαπλώνεται σήμερα παγκοσμίως.

Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν εξαπλωθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό και ενοχοποιούνται σήμερα για την πλειοψηφία των περιστατικών της COVID-19. Μία προδημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature μάλιστα, έδειξε ότι οι παραλλαγές αυτές έχουν την ικανότητα να αποφεύγουν την εξουδετέρωση από τα αντισώματα της προηγούμενης λοίμωξης με άλλα στελέχη ή αυτής που δημιουργείται από τα εμβόλια.

Σήμερα, τα περιστατικά της παραλλαγής Κένταυρος είναι πολύ περιορισμένα, γεγονός που δεν μας έχει επιτρέψει να καταγράψουμε το σύνολο των μεταλλάξεων που φέρει. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή έχουν ανιχνευθεί λιγότερα από 1000 περιστατικά.

Από τις αναλύσεις του γονιδιώματος που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί 9 διαφορετικές μεταλλάξεις, 8 από τις οποίες βρίσκονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Προφανώς, η παραλλαγή Κένταυρος φέρει επίσης τις 29 μεταλλάξεις των προηγουμένων παραλλαγών του στελέχους Όμικρον.

Μία ομάδα από το Πεκίνο προσπάθησε να εξετάσει τις επιδράσεις των παραπάνω μεταλλάξεων και δημοσίευσε μία μελέτη στην οποία αναφέρει τις σημαντικότερες παρατηρήσεις που έκανε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή Κένταυρος μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα της λοίμωξης με το στέλεχος Δέλτα, αλλά και τα αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα και βασίζονται σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε νέες μελέτες για να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Από τα δεδομένα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature φαίνεται ότι η παραλλαγή Κένταυρος έχει μεγαλύτερη συγγένεια για τους υποδοχείς ACE2, στους οποίους προσδένεται ο ιός SARS-CoV-2 προκειμένου να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Προς το παρόν οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να επικρατήσει η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι σχετικά χαμηλή. Στο παρελθόν και άλλα στελέχη είχαν αρκετές μεταλλάξεις, ωστόσο δεν επικράτησαν έναντι άλλων στελεχών. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην παρούσα φάση της πανδημίας.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα