Πάνω από 6 Μήνες Διαρκούν οι Επιπτώσεις της COVID-19 στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Οι επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν παραμένουν για περισσότερο από 6 μήνες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τη Σουηδία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων της λοίμωξης, οι ασθενείς αυτοί έχουν ακόμα σημαντικές βλάβες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Είναι πλέον σαφές ότι στους ασθενείς που νοσούν σοβαρά από την COVID-19 ο ιός προκαλεί βλάβες μακροπρόθεσμα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας για τον ιό το ανοσοποιητικό σύστημα υφίσταται σημαντικές βλάβες, ωστόσο δεν περιμέναμε ότι οι τελευταίες θα παραμείνουν για 7-8 μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη ή ακόμα και περισσότερο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη μάχη του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 εμπλέκονται αρκετά διαφορετικά ανοσιακά κύτταρα. Μία ειδική κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων, τα Β λεμφοκύτταρα, σχηματίζουν αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν και προσδένονται σε συγκεκριμένες περιοχές του ιού, ενώ τα Τ λεμφοκύτταρα βοηθούν στην καταστροφή των κυττάρων που έχουν ήδη μολυνθεί. Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Linköping της Σουηδίας θέλησαν να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ιού σε όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 46 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο νοσοκομείο Vrinnevi της Σουηδίας, καθώς και 31 υγιείς εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, 2 εβδομάδες αργότερα, 6 εβδομάδες αργότερα και 6-8 μήνες αργότερα. Η ομάδα δεν εξέτασε αποκλειστικά τα Τ λεμφοκύτταρα που στοχεύουν τον ιό SARS-CoV-2. Ο στόχος των επιστημόνων ήταν να εξετάσουν τις επιδράσεις του ιού στα Τ λεμφοκύτταρα γενικά.

«Προς έκπληξή μας παρατηρήσαμε ότι οι επιδράσεις του ιού στα Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εκτεταμένες. Ορισμένα από τα κύτταρα αυτά είναι ακόμα ενεργοποιημένα για αρκετούς μήνες μετά την COVID-19, ενώ άλλα έχουν ‘εξαντληθεί’ και δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε παρατηρήσει και σε ασθενείς με λοίμωξη HIV. Το ερώτημα είναι: γιατί οι αρνητικές αυτές επιδράσεις παραμένουν για τόσο μεγάλο διάστημα;», αναρωτιούνται οι συγγραφείς της έρευνας.

Στην αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες της μελέτης ανέπτυξαν ειδικά εργαλεία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα υγείας μίας χώρας για να αναλύσει τα δείγματα από τους ασθενείς. Εκείνη την περίοδο δεν γνωρίζαμε ακόμα αν υπάρχουν διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου αναφορικά με την παραγωγή αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2. Μάλιστα τότε υπήρχαν και αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγει αντισώματα και πως αυτό συνδέεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι όλοι οι ασθενείς αναπτύσσουν αντισώματα για τον ιό εντός 2-3 εβδομάδων, κάτι που είχε διαπιστωθεί και από προηγούμενες μελέτες.

«Παρατηρήσαμε ότι όλοι οι ασθενείς στην έρευνα ανέπτυξαν αντισώματα για τον SARS-CoV-2. Τα επίπεδα των αντισωμάτων αυτών αρχίζουν να μειώνονται μετά από 6 μήνες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα