Πάνω από 6 Μήνες Μπορεί να Παραμείνουν οι Βλάβες που Προκαλεί η COVID-19 στον Εγκέφαλο

Μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο Radiological Society of North America έδειξε ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στον εγκέφαλο οι οποίες παραμένουν ακόμα και για 6 μήνες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της μελέτης διαπίστωσαν μία σειρά αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος και το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, κεφαλαλγίες και άλλες διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών.

Σχεδόν το 20% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν τελικά μακροπρόθεσμες επιπλοκές από την COVID-19, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ. Τα νευρολογικά συμπτώματα που έχουν αποδοθεί σήμερα στη long COVID περιλαμβάνουν διαταραχές της συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες, καθώς και διαταραχές του ύπνου. Η long COVID μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τους πνεύμονες, καθώς και άλλα όργανα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία ειδική εξέταση MRI η οποία έχει ως στόχο να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει την πορεία διαφόρων νευρολογικών παθήσεων όπως μικροαιμορραγίες, αγγειακές βλάβες, νεοπλάσματα του εγκεφάλου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Προηγούμενες μελέτες δεν είχαν εξετάσει τις αλλαγές που προκαλεί η COVID-19 στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας MRI, επομένως δεν είχαν ανιχνεύσει αρκετές από τις βλάβες που διαπίστωσε η έρευνά μας. Από τις εξετάσεις που κάναμε παρατηρήσαμε ένα μεγάλο εύρος βλαβών από τον ιό SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο σε άτομα που ανάρρωσαν από την COVID-19», υποστηρίζει η ομάδα της παρούσας μελέτης.

Στα πλαίσια των αναλύσεων που έκαναν, οι επιστήμονες εξέτασαν ακτινογραφίες από 46 ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 και 30 εθελοντές που δεν είχαν ιστορικό της νόσου. Οι τελευταίοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας είχαν κάνει ακτινογραφίες 6 μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.

«Οι αλλαγές που διαπιστώσαμε στην MRI καταφέραμε να δείξουμε ότι αποδίδονται πράγματι στην COVID-19 και όχι σε άλλους παράγοντες. Η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί δείχνει ότι δυστυχώς οι αρνητικές επιδράσεις μίας λοίμωξης με τον ιό μπορεί να παραμείνουν μακροπρόθεσμα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει νέες μελέτες στις οποίες εξετάζει την πορεία των παραπάνω βλαβών καθώς και αν υπάρχει τρόπος να προληφθούν.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα