Παγκρεατίτιδα: Ένας Νέος Παράγοντας Κινδύνου για τη Σοβαρή COVID-19

Ο νεότερος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρή COVID-19 είναι το ιστορικό παγκρεατίτιδας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης παρατήρησης.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά περισσότερους από 325.000 ασθενείς με COVID-19 και μετά από τις κατάλληλες προσαρμογές διαπίστωσε ότι το ιστορικό παγκρεατίτιδας συνδέεται με 23% αυξημένο νοσηλείας και 16% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology.

Μία σημαντική παρατήρηση της ίδιας μελέτης ήταν ότι όσο σοβαρότερη ήταν η παγκρεατίτιδα των ασθενών, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος νοσηλείας για COVID-19. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με 1 επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα παγκρεατίτιδα είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο.

Για τους ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα, διαπιστώθηκε ότι τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου διατρέχουν οι ασθενείς που είχαν ένα επεισόδιο της νόσου εντός 5 ετών (27% αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας και 25% αυξημένος κίνδυνος θανάτου). Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα, ωστόσο, είχαν έως και 50% αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ.

«Συνολικά, τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με χρόνιες ή πρόσφατες αλλά σοβαρές βλάβες στο πάγκρεας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19», αναφέρει η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που επιβεβαιώνει τον παραπάνω παράγοντα κινδύνου.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για 326.993 ενήλικες με επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021. Μεταξύ αυτών ήταν και 4.706 ασθενείς με ιστορικό παγκρεατίτιδας (3.299 με 1 επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας, 783 με υποτροπιάζουσα παγκρεατίτιδα και 624 με χρόνια παγκρεατίτιδα).

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 45, το 54% ήταν γυναίκες, ενώ τα 3/4 δεν είχαν ιστορικό καπνίσματος. Η μέση ηλικία στην ομάδα των ασθενών με παγκρεατίτιδα ήταν τα 56, ενώ οι ασθενείς αυτοί είχαν περισσότερες συννοσηρότητες.

Στο συνολικό δείγμα των ασθενών που εξέτασε η έρευνα, το 5.6% χρειάστηκε να νοσηλευτεί για COVID-19, το 2.1% νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, ενώ το 1.6% κατέληξε εντός 60 ημερών από τη διάγνωση της νόσου.

Τα ποσοστά νοσηλείας, εξωτερικής χορήγησης οξυγόνου, εισαγωγής στη ΜΕΘ ή θανάτου ήταν 2-3 φορές πολλαπλάσια στους ασθενείς με παγκρεατίτιδα συγκριτικά με τους υπολοίπους:

  • Νοσηλείες: 13.4% έναντι 5.5%
  • Εξωτερική χορήγηση οξυγόνου: 4.7% έναντι 2.1%
  • Εισαγωγή στη ΜΕΘ: 2.4% έναντι 1%
  • Θάνατος: 5.3% έναντι 1.6%

Σε περαιτέρω αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες στην ομάδα των ασθενών με παγκρεατίτιδα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ηλικίας 35-64 είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, ενώ αυτοί που δεν είχαν παχυσαρκία διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν είχε δεδομένα σχετικά με τα αίτια της παγκρεατίτιδας. Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν επίσης να προσδιορίσουν τις επιδράσεις του εμβολιασμού στα παραπάνω ποσοστά, λόγω της περιόδου στην οποία διεξήχθη η έρευνα.

Φωτογραφία: Kampus Production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα