Ομάδες Αίματος και Ευαισθησία στον COVID-19: Νέα Δεδομένα

Τα δεδομένα σχετικά με το ρόλο των ομάδων αίματος στον COVID-19 συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Δύο νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες έδειξαν, μάλιστα, ότι η ομάδα αίματος επηρεάζει τόσο τον κίνδυνο μόλυνσης όσο και τη σοβαρότητα της νόσησης από το νέο ιό.

Η πρώτη έρευνα προέρχεται από τη Δανία και έδειξε ότι η ομάδα αίματος 0 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2. Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αναλύοντας τα ποσοστά της κάθε ομάδας αίματος στο σύνολο των ασθενών με COVID-19. Όπως παρατήρησαν τα ποσοστά της ομάδας αίματος 0 ήταν χαμηλότερα στους ασθενείς με COVID-19 συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάποια σύνδεση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Blood Advances.

Άλλες έρευνες έχουν παρατηρήσει επίσης ότι η ομάδα αίματος 0 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Οι ομάδες αίματος έχουν συνδεθεί στο παρελθόν και με την ευαισθησία σε άλλους ιούς, όπως για παράδειγμα ο ιός SARS-CoV και οι νοροϊοί. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν επίσης ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α, Β και ΑΒ διατρέχουν πιθανώς «αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων και καρδιακών διαταραχών», οι οποίες αποτελούν συχνές επιπλοκές του COVID-19.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά δεδομένα για τις ομάδες αίματος ΑΒΟ και Rhesus σε 473.654 άτομα που έκαναν εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Ιουλίου, καθώς και 2.204.742 άτομα που δεν έκαναν εξετάσεις για τον ιό και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Στην πρώτη ομάδα, υπήρχαν συνολικά 7.422 θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Από τους τελευταίους, το 38% είχαν ομάδα αίματος 0, ενώ τα ποσοστά της ίδιας ομάδας αίματος στο γενικό πληθυσμό είναι 42%. Ο αριθμός των ασθενών ομάδας αίματος Α ή ΑΒ ήταν ιδιαίτερα υψηλός στην ομάδα που είχε θετικές εξετάσεις για τον COVID-19, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε για την ομάδα αίματος Β.

Υπάρχει Σύνδεση Ανάμεσα στην Ομάδα Αίματος και τη Σοβαρότητα της Νόσησης από COVID-19;

Μία άλλη, μικρότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε επίσης στο Blood Advances, παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19.

Οι ομάδες αίματος Α ή ΑΒ στους ασθενείς με COVID-19 συνδέθηκαν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης ή εισαγωγής στη ΜΕΘ συγκριτικά με τις ομάδες αίματος 0 ή Β. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ίδιας έρευνας ήταν ότι δεν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτταροκινών ανάμεσα στις 4 ομάδες.

Οι συγγραφείς της τελευταίας έρευνας αναφέρθηκαν επίσης σε ορισμένες μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι ομάδες αίματος μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία στον SARS-CoV-2, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε δεδομένα από 6 νοσοκομεία στο Βανκούβερ για το διάστημα 21 Φεβρουαρίου – 28 Απριλίου. Στο διάστημα αυτό νοσηλεύτηκαν συνολικά στη ΜΕΘ 95 ασθενείς με COVID-19.

Από αυτούς, οι 57 είχαν ομάδα αίματος 0 ή Β, ενώ οι υπόλοιποι 38 είχαν Α ή ΑΒ. Το ποσοστό των ασθενών ομάδας αίματος 0 ή Β που χρειάστηκε διασωλήνωση ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των ομάδων Α/ΑΒ (61% έναντι 84%). Αντίστοιχες διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες παρατηρήθηκαν και αναφορικά με την ανάγκη για μεταμόσχευση νεφρού. Η μέση διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ ήταν επίσης υψηλότερη στους ασθενείς με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ (13.5 έναντι 9 ημέρες).

Οι δείκτες ηπατικής και νεφρικής δυσλειτουργίας ήταν υψηλότεροι στους ασθενείς με ομάδες αίματος Α ή ΑΒ.

Η ιδιαιτερότητα της παρούσας έρευνας ήταν ότι είχε λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τις επιπλοκές του COVID-19 στους πνεύμονες και τους νεφρούς και τη σύνδεσή τους με τις ομάδες αίματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα