Ομάδες Αίματος και COVID-19: Νέα Δεδομένα

Κάθε μέρα, ο νέος κορονοϊός μολύνει όλο και περισσότερα άτομα παγκοσμίως. Παρά τη χρήση μάσκας, τα lockdown και τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και να μολύνει συνεχώς δεκάδες χιλιάδες νέα άτομα καθημερινά.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από τον Καναδά, ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού είναι και η ομάδα αίματος.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Institute for Clinical Evaluative Sciences του Τορόντο και εξέτασε συνολικά 225.556 εθελοντές που είχαν κάνει εξετάσεις αίματος από το 2007 μέχρι το 2019, καθώς και εξετάσεις COVID-19 μέσα στο 2020. Από το σύνολο των παραπάνω εθελοντών, το 36.3% είχε ομάδα αίματος Α, το 4.5% είχε ομάδα αίματος ΑΒ, το 14.9% είχε ομάδα αίματος Β, ενώ το 44.3% είχε ομάδα αίματος Ο.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τους παραπάνω εθελοντές, κάνοντας παράλληλα προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες και συννοσηρότητες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος ΑΒ είχαν 15% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2 συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν ομάδα αίματος Α. Αντίστοιχα, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με ομάδα αίματος Ο είχαν 12% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες αίματος.

Αναφορικά με την ομάδα Rhesus, παρατηρήθηκε ότι οι εθελοντές με αρνητικούς τύπους (Ο-, Α-, Β-, ΑΒ-) είχαν κατά μέσο όρο 21% μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης με τον ιό.

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες κατά τη δημοσίευση της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, «στο δείγμα που εξετάσαμε παρουσιάστηκαν συνολικά 1.328 περιστατικά σοβαρής νόσησης από COVID-19. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων είχαν ομάδα αίματος ΑΒ, Β και Rh+. Στην έρευνά μας, η οποία εξέτασε δεδομένα από το σύστημα υγείας της χώρας, οι ομάδες αίματος Ο και Rh- συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2, καθώς και μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19».

Οι παρατηρήσεις της έρευνας σίγουρα είναι καθησυχαστικές για τους ασθενείς που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αίματος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων πρόληψης από αυτούς τους ασθενείς. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης μέχρι την συνολική εξάλειψη του ιού.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα