Όλα τα Δεδομένα για τη Νέα Μετάλλαξη του SARS-CoV-2 από τη Νότια Αφρική

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός υγείας της Αγγλίας, Matt Hancock, ανιχνεύθηκαν στη χώρα δύο περιστατικά του COVID-19 που νοσούν από ένα νέο στέλεχος του ιού. Το στέλεχος αυτό προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη Νότια Αφρική και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι πιο επικίνδυνο τόσο από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, όσο και από το νεότερο στέλεχος που εξαπλώνεται σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία.

Στη Νότια Αφρική, ο αριθμός των ημερησίως κρουσμάτων έχει υπερτριπλασιαστεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό αποδίδεται στη νέα μετάλλαξη.

Όπως τόνισε ο υπουργός, όποιος έχει επιστρέψει από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες 2 εβδομάδες θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του σε καραντίνα.

Επιστήμονες από τα εργαστήρια του Porton Down έχουν ήδη ξεκινήσει να μελετούν το νέο στέλεχος, το οποίο σύμφωνα με δεδομένα από τη Νότια Αφρική επηρεάζει περισσότερο τις νεαρές ηλικίες.

Προς το παρόν, πάντως, το στέλεχος 501.V2, όπως ονομάστηκε, δεν φαίνεται να έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη του SARS-CoV-2.

Η Νότια Αφρική καταγράφει πλέον 9.500 νέα περιστατικά καθημερινά, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 3.000 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.246 θάνατοι από τον ιό στη χώρα, αν και ο πραγματικός αριθμός σίγουρα είναι υψηλότερος.

Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ελβετία και το Ισραήλ, έχουν ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις προς και από τη Νότια Αφρική μετά την ανακοίνωση του νέου στελέχους.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, το στέλεχος που προέρχεται από τη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς έχει ακόμα περισσότερες μεταλλάξεις σε σχέση με το στέλεχος που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Αγγλία.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός υγείας της Νότιας Αφρικής, Zweli Mkhize, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους γιατρούς της χώρας το στέλεχος προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στις νεαρότερες ηλικίες, ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχθεί.

«Οι γιατροί της χώρας έχουν παρατηρήσει αύξηση των περιστατικών σοβαρότερης νόσησης σε ασθενείς νεαρότερης ηλικίας χωρίς συνοδά νοσήματα», όπως ανέφερε.

Ειδικοί από τη Νότια Αφρική υποστήριξαν ότι το νέο στέλεχος κυριάρχησε των άλλων στελεχών μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τα νοσοκομεία της χώρας προσεγγίζουν την 100% πληρότητα σήμερα εξ’ αιτίας της κατακόρυφης αύξησης των περιστατικών.

Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, το νέο στέλεχος είναι πιθανώς πολύ περισσότερο μολυσματικό σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς έχει καταφέρει να τα εκτοπίσει εντελώς σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), υποστήριξε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται στενά με ειδικούς στη Νότια Αφρική προκειμένου να εξετάσουν πως έχει μεταλλαχθεί η συμπεριφορά του ιού και πως επηρεάζεται η μετάδοσή του.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα