Οιστρογόνα: Πώς Συνδέονται με τον Κίνδυνο COVID-19;

Τα επίπεδα των οιστρογόνων στις ηλικιωμένες γυναίκες επηρεάζουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Όπως διαπίστωσε η τελευταία, οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα της παραπάνω ορμόνης είχαν μειωμένο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολύνθηκαν με τον ιό.

Ως αποτέλεσμα η χορήγηση οιστρογόνων θα πρέπει να εξεταστεί ως προσέγγιση για τον περιορισμό του κινδύνου COVID-19 στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αναφέρουν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 συγκριτικά με τους άνδρες, ακόμα και μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το ίδιο ισχύει και για άλλες λοιμώξεις από κορονοϊούς, μεταξύ των οποίων και ο MERS-CoV.

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, αποδίδεται εν μέρει στη δράση των οιστρογόνων. Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο την παραπάνω σύνδεση, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν τις επιδράσεις της μείωσης ή αύξησης των επιπέδων της ορμόνης στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι ασθενείς με COVID-19.

Για τη μελέτη τους χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Swedish Public Health Agency, το Statistics Sweden και το National Board of Health and Welfare.

Από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 έγιναν συνολικά 49.483 διαγνώσεις COVID-19 σε γυναίκες της Σουηδίας. Από αυτές, οι 16.693 ήταν σε γυναίκες ηλικίας 50-80 ετών.

Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα για 14.685 γυναίκες, εκ των οποίων οι 227 (2%) είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού και έπαιρναν αποκλειστές των οιστρογόνων προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου. 2.535 γυναίκες (17%) έπαιρναν θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων (HRT)  για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Οι υπόλοιπες 11.923 γυναίκες (81%) δεν έπαιρναν ορμονικές θεραπείες και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι συγκριτικά με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου, αυτές που έπαιρναν αποκλειστές των οιστρογόνων είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 54% μειωμένος στις γυναίκες που έπαιρναν HRT.

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το ετήσιο εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης και οι συνυπάρχουσες παθήσεις, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν HRT είχαν πράγματι 53% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ότι η ηλικία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την COVID-19 καθώς κάθε επιπλέον έτος ηλικίας αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 κατά 15%. Η κάθε χρόνια νόσος αύξανε τον κίνδυνο θανάτου κατά 13%.

Ακόμη, οι γυναίκες με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό συγκριτικά με αυτές που είχαν το υψηλότερο εισόδημα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι καθώς έκαναν μία μελέτη παρατήρησης, δεν είναι δυνατό να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα οιστρογόνα και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Επιπλέον, ένας περιορισμός ήταν ότι οι επιστήμονες δεν είχαν δεδομένα για τις δόσεις του HRT που έπαιρναν οι γυναίκες ή τη διάρκεια για την οποία έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι η μελέτη τους προσφέρει σημαντικά δεδομένα για τη σύνδεση ανάμεσα στα οιστρογόνα και τον κίνδυνο COVID-19, ωστόσο τόνισαν ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από νέες μελέτες.

Φωτογραφία: Redrecords ©️ / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα