Οι Παχύσαρκοι Ασθενείς με COVID-19 έχουν Υψηλότερο Ιικό Φορτίο και Μεγαλύτερη Διάρκεια Νόσησης

Οι ασθενείς με COVID-19 και παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ]>30) έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο και είναι μολυσματικοί για μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο European and International Congress on Obesity (ECOICO) 2020, το οποίο διεξήχθη φέτος διαδικτυακά εξ’ αιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Dror Dicker, MD, από το Hasharoon Hospital του Ισραήλ, οι ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 30 είχαν αρνητικές εξετάσεις για τον COVID-19, 5 ημέρες αργότερα σε σχέση με αυτούς που είχαν ΔΜΣ κάτω από 25 (φυσιολογικό βάρος).

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο», υποστήριξε ο Decker.

«Από γενετικές αναλύσεις γνωρίζουμε ότι στο λιπώδη ιστό τα επίπεδα του ACE2 είναι υψηλότερα, επομένως ο ιός μπορεί να εισέλθει ευκολότερα στα κύτταρα», εξήγησε, τονίζοντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πρώιμα και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία που μολύνονται με γρίπη έχουν επίσης υψηλότερο ιικό φορτίο και μεγαλύτερη διάρκεια νόσησης.

Χρειάζονται Μεγαλύτερες Έρευνες για να Εξεταστεί η Σύνδεση Παχυσαρκίας και COVID-19

Στον πληθυσμό που εξετάστηκε από την έρευνα, οι ασθενείς με ΔΜΣ<25 και COVID-19 χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 14 ημέρες μέχρι να αναρρώσουν πλήρως. Αντίστοιχα, αυτοί που είχαν ΔΜΣ 25-30 χρειάστηκαν 17 ημέρες, ενώ αυτοί με ΔΜΣ πάνω από 30 ανάρρωσαν σε 19-20 ημέρες.

Ο Dicker υποστήριξε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ και τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος είναι πιθανώς οι σημαντικότεροι παράγοντες που αυξάνουν τη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς. Μία θεωρία που μπορεί να εξηγήσει την παραπάνω σύνδεση είναι ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία έχουν συννοσηρότητες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την καταιγίδα κυτταροκινών που εμφανίζεται στη σοβαρή νόσηση από COVID-19, μπορεί να αυξήσουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Οι έρευνες που έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με χειρότερη πρόγνωση από COVID-19 δεν είναι λίγες. Για παράδειγμα, μία έρευνα από το Lille University Hospital της Γαλλίας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, έδειξε ότι η σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 συνδέεται με το ΔΜΣ και είναι υψηλότερη σε ασθενείς με ΔΜΣ>35. Οι επιστήμονες της έρευνας αυτής διαπίστωσαν ότι η σοβαρή παχυσαρκία ήτνα ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη διασωλήνωση, καθώς και ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η έρευνα από τη Γαλλία χρησιμοποίησε δεδομένα από το Μάρτιο και τον Απρίλιο, περίοδο που παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά του COVID-19 στην Ευρώπη. Ο François Pattou, MD, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Lille, αναφέρθηκε στα παραπάνω δεδομένα στην αρχή του ECOICO 2020, ωστόσο τεχνικές δυσκολίες δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει την παρουσίασή του.

Μία άλλη έρευνα από τη Νέα Υόρκη, έδειξε επίσης ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εισαγωγή στη ΜΕΘ σε ασθενείς με COVID-19, ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 60 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν για COVID-19 και σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Μία ακόμη έρευνα από τη Γαλλία, στην οποία έλαβε μέρος και ο Pattou, δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο The Lancet Diabetes & Endocrinology και έδειξε ότι από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Lyon University Hospital, οι ασθενείς με COVID-19 στη ΜΕΘ είχαν 35% αυξημένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που παρουσίασε σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Ο Pattou ηγείται αυτή τη στιγμή μίας μεγάλης, διεθνούς μελέτης η οποία εξετάζει πως συνδέονται ο ΔΜΣ και η παχυσαρκία με τον κίνδυνο διασωλήνωσης λόγω COVID-19. Η έρευνα θα εξετάσει επίσης τη σύνδεση ανάμεσα στο ΔΜΣ και την πρόγνωση της πνευμονίας σε ασθενείς με COVID-19 χρησιμοποιώντας κλινικά δεδομένα.

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει ήδη 1400 ασθενείς από 21 νοσοκομεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνα αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη σοβαρότητα της πνευμονίας του COVID-19. Θελουμε επίσης να προσδιορίσουμε το βαθμό που επηρεάζεται η παραπάνω σύνδεση από την ηλικία, το φύλο και διάφορους μεταβολικούς παράγοντες», είπε ο Pattou.

«Αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 είναι πλέον σαφές ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τον ιό. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης αυξάνεται παράλληλα με τον ΔΜΣ. Ως αποτέλεσμα, όταν ένας ασθενής με σοβαρή παχυσαρκία εισέρχεται στη ΜΕΘ, είναι πλέον σχεδόν σίγουρο ότι θα διασωληνωθεί», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα