Οι Μάσκες Περιόρισαν την Εξάπλωση του SARS-CoV-2 στα Σχολεία Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η χρήση μάσκας κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στα σχολεία, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα της εφαρμογής του παραπάνω μέτρου σε δύο σχολεία της Ελβετίας. Οι παρατηρήσεις της έρευνας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αρκετά σχολεία σε όλο τον κόσμο έκλεισαν με σκοπό να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επιστήμονες που αμφισβήτησαν ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του παθογόνου. Στην πραγματικότητα, ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Στη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοριακά, περιβαλλοντικά και επιδημιολογικά δεδομένα για να κατανοήσουν το μηχανισμό εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 σε δύο σχολεία της Ελβετίας από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2022. Την περίοδο αυτή, όπως γνωρίζουμε, κυκλοφορούσε πλέον σχεδόν αποκλειστικά το στέλεχος Όμικρον. Στην έρευνα συμμετείχαν 90 μαθητές και εξετάστηκε η εξάπλωση του ιού στις τάξεις με ή χωρίς χρήση μάσκας και συσκευές καθαρισμού του αέρα.

Η επιστημονική ομάδα λάμβανε τακτικά δείγματα τόσο από τους μαθητές όσο και από τον αέρα στις τάξεις και ακολούθως ανέλυε τα δείγματα αυτά για την παρουσία του ιού. Όπως διαπιστώθηκε, στις τάξεις που όλοι οι μαθητές φορούσα μάσκα, οι συγκεντρώσεις του SARS-CoV-2 στον αέρα ήταν περίπου 70% χαμηλότερες σε σχέση με τις τάξεις όπου κανένας δεν φορούσε μάσκα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, δείχνει ότι αρκετές λοιμώξεις θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν αν αυτό το μέτρο είχε εφαρμοστεί σε περισσότερα σχολεία.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού στα σχολεία και επομένως το μέτρο αυτό ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπου εφαρμόστηκε. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, το μέτρο αυτό είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία μας στο περιορισμό εξάπλωσης παθογόνων του αναπνευστικού και σίγουρα θα πρέπει να εφαρμοστεί ξανά στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής πανδημίας.

«Αν και η έρευνά μας είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στον αέρα δεν συνδέεται άμεσα με την πιθανότητα μόλυνσης, παρατηρήσαμε ότι η χρήση της μάσκας περιόρισε την εξάπλωση του ιού στο περιβάλλον της τάξης», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα