Οδηγίες για τη Διατήρηση της Υγείας των Χεριών στην Πανδημία του COVID-19

Αν, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, τηρείτε τα μέτρα ατομικής προστασίας στην εποχή του COVID-19, τότε κατά πάσα πιθανότητα πλένετε τα χέρια σας αρκετές φορές καθημερινά με σαπούνι και νερό. Η καλή υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς, το συνεχές πλύσιμο των χεριών μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και δερματίτιδα, ένα ερυθρό και κνησμώδες εξάνθημα. Οι ασθενείς με ιστορικό εκζέματος ή οι ευπαθείς ομάδες για δερματικά νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν ξηροδερμία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι Συμβαίνει στα Χέρια μας;

Το φυσιολογικό δέρμα δρα ως προστατευτικός φραγμός. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνια και απομακρύνουν τα έλαια, καθώς και η αλκοόλη στα αντισηπτικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των λιπαρών ουσιών που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, ο προστατευτικός αυτός φραγμός αποδυναμώνεται. Εκτός από τον ερεθισμό και το άλγος της ξηροδερμίας, η διαταρχή της συνέχεια του δέρματος μπορέι να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων.

Πώς Μπορούμε να Αντιμετωπίσουμε την Ξηροδερμία στα Χέρια;

Η ξηροδερμία είναι ένα μικρό τίμημα στη μάχη για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας σήμερα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να περιορίσουμε το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.

Κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας ακολουθήστε τις παρακάτω τρεις οδηγίες:

  1. Πλένετε τα χέρια σας με κρύο ή δροσερό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις επιφάνειες ανάμεσα στα δάκτυλα και γύρω από τα νύχια. Η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει την ικανότητα του σαπουνιού να απομακρύνει τα μικρόβια, επομένως αποφύγετε το ζεστό νερό καθώς μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία ή άλλες βλάβες στο δέρμα. Κόψτε επίσης τα νύχια σας για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων κάτω από αυτά.
  2. Σκουπίστε απαλά τα χέρια σας με μία καθαρή πετσέτα. Μην τρίβετε τα χέρια σας.
  3. Πριν το δέρμα στεγνώσει εντελώς, χρησιμοποιήστε μία ενυδατική κρέμα προκειμένου να διατηρήσετε το νερό και να επιδιορθώσετε τις βλάβες στο δέρμα. Προτιμήστε ενυδατικές κρέμες με βαζελίνη, ορυκτέλαιο ή/και γλυκερίνη. Να θυμάστε ότι γενικά τα προϊόντα που βρίσκονται σε σωληνάριο ή βαζάκι είναι πιο πηχτά, επομένως προσφέρουν καλύτερη ενυδάτωση. Αν έχετε πολύ ξηρό δέρμα, αποφύγετε τις λοσιόν σε μπουκαλάκι με αντλία καθώς είναι συνήθως πιο αραιές και περιέχουν περισσότερο νερό.

Παίζει Ρόλο το Είδος του Σαπουνιού;

Οποιοδήποτε είδος σαπουνιού είναι αποτελεσματικό, εφόσον χρησιμοποιείται κατάλληλα. Ο λόγος είναι η χημεία του σαπουνιού. Το σαπούνι αποτελεί επιφανειoδραστικό παράγοντα, δηλαδή μία ουσία που σχηματίζει μικκύλια (μικρά σφαιρίδια από μόρια σαπουνιού που παγιδεύουν τη σκόνη, τα έλαια και τα μικρόβια). Το σαπούνι έχει επίσης την ικανότητα να διαλύει τα λίπη. Η ιδιότητά του αυτή τού επιτρέπει να διασπά την εξωτερική μεμβράνη ορισμένων ιών, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, η χρήση του σαπουνιού στο πλύσιμο των χεριών βοηθά με 2 τρόπους. Πρώτον, βοηθά να αποκολληθεί ο ιός από το δέρμα, ενώ παράλληλα καταστρέφει τη μεμβράνη του ιού.

Κάθε είδος σαπουνιού έχει τις παραπάνω ιδιότητες. Το τυπικό σαπούνι, το ενυδατικό σαπούνι, το σαπούνι για τα πιάτα, καθώς και το «φυσικό» σαπούνι, έχουν τον ίδιο μηχανισμό δράσης. Τα σαπούνια που περιέχουν ενυδατικές ουσίες είναι πιθανώς λιγότερο επιβλαβή για το δέρμα. Παραδείγματα τέτοιων ουσιών είναι η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ. Αν προτιμάτε φυσικά προϊόντα, τότε αναζητήστε στο σαπούνι που θα αγοράσετε ουσίες όπως το λάδι αβοκάντο, το λάδι καρύδας ή το λάδι jojoba.

Αρκετά σαπούνια περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ’επαφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τις ουσίες αυτές, ωστόσο αν έχετε ιστορικό εκζέματος, αλλεργιών ή γενικά ευαίσθητο δέρμα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση, προτιμήστε ήπια σαπούνια. Συχνά αλλεργιογόνα στα σαπούνια που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα αρωματικά, η μεθυλισοθιαζόνη, η μεθυλχλωροϊσοθιαζολίνη, η κοκαμιδοπροπυλική βεταΐνη και το Βάλσαμο του Περού.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλκοολικά αντισηπτικά διαλύματα (επιβεβαιώστε ότι περιέχουν τουλάχιστον 60% αιθανόλη ή 70% ισοπροπανολική αλκοόλη). Μετά τη χρήση ενός αντισηπτικού διαλύματος, περιμένετε να στεγνώσει εντελώς πριν βάλετε ενυδατική κρέμα.

Πριν τον Ύπνο

Πριν κοιμηθείτε, προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο ισχυρό ενυδατικό προϊόν, όπως για παράδειγμα βαζελίνη. Η ουσία αυτή είναι πηχτή και διατηρεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα την ενυδάτωση του δέρματος, χωρίς να περιέχει άλλες ερεθιστικές ουσίες για το δέρμα. Αν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, φορέστε μάλλινα αφού βάλετε τη βαζελίνη στα χέρια, για να ενισχύσετε την ενυδάτωση.

Αν παρουσιάσετε δερματίτιδα ή σοβαρή ξηροδερμία, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα, επομένως επικοινωνήστε με το δερματολόγο σας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα