Ο Ύπνος Μπορεί να Επηρεάσει τον Κίνδυνο Long COVID Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Μία νέα έρευνα παρατήρησης που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Harvard έδειξε ότι ο ύπνος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID. Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέτασε συνολικά περίπου 2.000 γυναίκες από τη βάση Nurses’ Health Study II και διαπίστωσε ότι γυναίκες με τα καλύτερα σκορ σε μία κλίμακα για την υγεία του ύπνου είχαν σχεδόν 30% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID σε σχέση με αυτές που είχαν τα χειρότερα σκορ.

Μάλιστα, η έρευνα παρατήρησε ότι διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου, όπως η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου συνδέθηκαν ανεξάρτητα με μειωμένο κίνδυνο long COVID.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παρατηρήσεις της έρευνας επιβεβαιώθηκαν και σε άλλους πληθυσμούς, γεγονός που δείχνει ότι πράγματι η βελτίωση του ύπνου μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο long COVID. Σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, γνωρίζουμε ήδη ότι ο ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τη γενικότερη υγεία και η χειρότερη ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν επίσης ότι ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που πιθανώς μπορεί να εξηγήσει γιατί μειώνει τον κίνδυνο long COVID.

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε τους βιολογικούς μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στον ύπνο και τη long COVID, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι διάφορες παθολογίες του ύπνου συνδέεται με συστηματική φλεγμονή και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και οι δύο παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο long COVID. Επιπλέον, οι διαταραχές του ύπνου έχουν συνδεθεί με αλλαγές στο μικροβίωμα και διαταραχές της πηκτικότητας, παράγοντες οι οποίοι επίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο long COVID.

Η ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα και νέες έρευνες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές του ύπνου και τον κίνδυνο long COVID. Όπως ελπίζουν, στο μέλλον πιθανώς θα μπορούμε να χορηγήσουμε θεραπείες για τη βελτίωση του ύπνου με σκοπό να περιορίσουμε τα συμπτώματα της long COVID.

Ορισμένα απλά μέτρα όπως για παράδειγμα η διατήρηση μίας σταθερής ώρας ύπνου, ο περιορισμός της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και η αποφυγή των μεγάλων γευμάτων το βράδυ, είναι προσεγγίσεις που μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο και να περιορίσουν τον κίνδυνο long COVID.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι εξέτασε σχεδόν αποκλειστικά Καυκάσιους εθελοντές και γυναίκες, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα γενίκευσης των αποτελεσμάτων στο γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, η έρευνα διεξήχθη σε μία περίοδο όπου κυρίαρχα στελέχη ήταν το Άλφα και το Δέλτα, επομένως τα αποτελέσματά της ενδεχομένως δεν αφορούν νεότερα στελέχη.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα