Νέες Οδηγίες για τα Εμβόλια της COVID-19 στην Ιταλία και τη Γερμανία: Ποιοι θα Λαμβάνουν Μόνο Μία Δόση;

Η Ιταλία και η Γερμανία αποφάσισαν να χορηγούν μόνο 1 δόση του εμβολίου της COVID-19 στους ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης εντός των προηγουμένων 6 μηνών. Η προσέγγιση αυτή γίνεται με σκοπό να διατεθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ελάχιστες δόσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα στις χώρες αυτές.

Στην οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο υγείας της Ιταλίας, 1 δόση θα λαμβάνουν όσοι νόσησαν ή διαγνώστηκαν με τον ιό χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα 3-6 μήνες πριν τον εμβολιασμό τους.

Αντίστοιχα, η οδηγία της επιτροπής εμβολίων στη Γερμανία, υποστήριξε ότι όσοι έχουν θετική διάγνωση COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, θα πρέπει να κάνουν μόνο 1 δόση του εμβολίου.

Οι δύο παραπάνω χώρες δεν είναι οι πρώτες που εφαρμόζουν την προσέγγιση αυτή. Η σημαντική έλλειψη εμβολίων αυτή τη στιγμή ανάγκασε και άλλες χώρες να εξετάσουν το σχήμα της μίας δόσης. Η Γαλλία και η Ισπανία ήταν οι πρώτες χώρες που αποφάσισαν να χορηγούν μόνο μία δόση σε όσους έχουν πρόσφατο ιστορικό λοίμωξης από τον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η προσέγγιση αυτή είναι λογική, καθώς ένας ασθενής που νόσησε σχετικά πρόσφατα από τον ιό έχει κάποιου βαθμού ανοσία, επομένως μία δόση αρκεί προκειμένου να επιτύχει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας. Η 2η δόση πιθανώς δεν είναι απαραίτητη σε αυτούς τους ασθενείς.

Ουσιαστικά, η νόσηση των ασθενών από τον ιό έχει «προετοιμάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα η χορήγηση του εμβολίου να παίζει το ρόλο της δεύτερης, ενισχυτικής δόσης.

Οι παραπάνω οδηγίες αποτελούν μία ακόμα ένδειξη των προσπαθειών που γίνονται σήμερα για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη.

Την περασμένη Πέμπτη, η Γερμανία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 65, θέλοντας έτσι να ενισχύσει τα ποσοστά των εμβολιασμών στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, μόλις το 5.5% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον 1 δόση των εμβολίων στη Γερμανία. Η Ιταλία, ο συνολικός πληθυσμός της οποίας ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια, είχε χορηγήσει 4.76 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων την περασμένη Πέμπτη, ενώ μόλις 1.5 εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει και τις 2 δόσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) σε μία σχετικά ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε ότι η 2η δόση του εμβολίου μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και για 6 μήνες σε άτομα που έχουν πρόσφατο ιστορικό λοίμωξης, εφόσον υπάρχουν ελλείψεις.

Οι Τελευταίες Εξελίξεις στην Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, άλλαξε ριζικά το σύστημα αντιμετώπιση της COVID-19 στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, αντικαθιστώντας τόσο το διευθυντή της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όσο και τον επικεφαλής της πολιτικές προστασίας. Ο στόχος των παραπάνω μέτρων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών στη χώρα.

Ο Draghi υποστήριξε επίσης σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών πριν λίγες ημέρες ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος θα πρέπει να είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με 1 δόση, όπως δηλαδή γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Η τελευταία έχει καταφέρει σήμερα να εμβολιάσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σχέση με κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, καθώς χορηγεί μία μόνο δόση των εμβολίων.

Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη, το ΕΜΑ, δηλαδή ο ελεγκτικός οργανισμός φαρμάκων και εμβολίων της ΕΕ, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν το σχήμα χορήγησης της μίας δόσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα