Νέα Περιστατικά Ταυτόχρονης Λοίμωξης από COVID-19 και Γρίπη στις ΗΠΑ

Καθώς ο πρώτος χειμώνας της πανδημίας του COVID-19 πλησιάζει, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα από τα εμβόλια που εξετάζονται σε κλινικές δοκιμές, τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού έχουν μειωθεί, ενώ έχουμε πλέον και ορισμένα φάρμακα, όπως η ρεμδεσιβίρη, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιού. Δυστυχώς, ο χειμώνας φέρνει επίσης αύξηση στα περιστατικά αρκετών ακόμα λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τη γρίπη να αποτελεί τη σημαντικότερη από αυτές. Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε όμως για μία ταυτόχρονη λοίμωξη από γρίπη και COVID-19;

Ένα ακόμα επιβεβαιωμένο περιστατικό ταυτόχρονης λοίμωξης από γρίπη και COVID-19 προέρχεται από την Καλιφόρνια και θα πρέπει να μας αφυπνίσει αναφορικά με τους κινδύνους που μας περιμένουν στην πορεία της πανδημίας. Πριν λίγες ημέρες, το Solano County Department of Health and Social Services παρουσίασε το περιστατικό ενός άνδρα ο οποίος νόσησε ταυτόχρονα από γρίπη και COVID-19, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει. Αυτό προφανώς δεν αποτελεί το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό ταυτόχρονης λοίμωξης από τους δύο ιούς.

Στο στάδιο αυτό της πανδημίας, γνωρίζουμε ότι αρκετοί ασθενείς έχουν ήδη νοσήσει ταυτόχρονα από γρίπη και COVID-19. Οι πρώτες αναφορές τέτοιων περιστατικών είχαν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet στις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με τη δημοσίευση αυτή, 9 από τους 1.054 ασθενείς στην περιοχή της Wuhan είχαν θετικές εξετάσεις τόσο για τον SARS-CoV-2 όσο και για τη γρίπη (5 για τον ιό της γρίπης Α και 4 για τον ιό της γρίπης Β). Από τους ασθενείς αυτούς, μόλις 1 είχε αναρρώσει τελικά από COVID-19 όταν έγινε η δημοσίευση.

Έκτοτε έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 83 ακόμα περιστατικά από όλο τον κόσμο για ασθενείς που νόσησαν ταυτόχρονα από γρίπη και COVID-19. Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι σε αρκετές από αυτές τις έρευνες οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η γρίπη δεν συνδέθηκε με χειρότερη ή καλύτερη πρόγνωση από COVID-19. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που είχαν θετικές εξετάσεις και για τις δύο λοιμώξεις είναι πολύ χαμηλός, καθώς συνήθως μόλις οι γιατροί διαπιστώσουν ότι ο ασθενής έχει COVID-19, σπάνια αναζητούν άλλα αίτια για τα συμπτώματα και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Πώς Συνυπάρχουν οι Δύο Ιοί;

Ο ιός της γρίπης γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να ανασυνδυαστεί και να αποκτήσει επιπλέον χαρακτηριστικά από άλλους ιούς γρίπης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο, όπως συνέβη στην πανδημία της γρίπης των χοίρων το 2009. Ωστόσο, ο ιός SARS-CoV-2 ανήκει στους κορονοϊούς, δηλαδή μία οικογένεια ιών που διαφέρουν σημαντικά από τους ιούς της γρίπης και επομένως δεν έχουν την ικανότητα να ανασυνδυάζονται στον ίδιο βαθμό. Ωστόσο, ο κίνδυνος υπερβολικής ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης λοίμωξης από τους δύο παραπάνω ιούς είναι ρεαλιστικός.

Κατά συνέπεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος να κάνουμε όλοι το εμβόλιο της γρίπης, τόσο για να περιορίσουμε τον αριθμό των νοσηλειών εξ’ αιτίας της γρίπης, όσο και να περιορίσουμε την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, το οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί στον COVID-19.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η πορεία των ασθενών που νοσούν ταυτόχρονα και από τους δύο ιούς. Παρά το γεγονός ότι ο ασθενής από την Καλιφόρνια ανάρρωσε, δεν είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν την ίδια πορεία.

Βιβλιογραφία: The Conversation

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα