Νέα Παραλλαγή του Στελέχους Όμικρον (ΒΑ.2): Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Μία νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον που εμφανίστηκε πριν λίγες ημέρες φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από το στέλεχος που κυκλοφορεί σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), δεν υπάρχει ακόμα λόγος ανησυχίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο WHO κατάφερε να ανιχνεύσει το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, γνωστό ως ΒΑ.2. Το στέλεχος αυτό έχει εξαπλωθεί ήδη σε 40 χώρες, ωστόσο προς το παρόν ενοχοποιείται για ένα μικρό μόνο ποσοστό των περιστατικών. Συγκεκριμένα, τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι στο στέλεχος αυτό αποδίδεται το 5% του συνόλου των περιστατικών της Ινδίας, το 4% της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ στη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο (2%).

Μοναδική εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα φαίνεται ότι αποτελεί η Δανία, στην οποία το στέλεχος αυτό ευθύνεται για το 50% μέχρι το 81% των νέων περιστατικών της COVID-19.

Η εμφάνιση του στελέχους αυτού δημιουργεί αβεβαιότητα σε μία περίοδο όπου φαινόταν ότι η COVID-19 έτεινε να εξελιχθεί σε μία σχετικά ήπια ενδημική λοίμωξη.

Σύμφωνα με τον Tedros Adhanom Ghebreyesus, PhD, διευθυντή του WHO, αλλά και τον Anthony Fauci, MD, από τις ΗΠΑ, η εμφάνιση του στελέχους Όμικρον δείχνει ότι οι μεταλλάξεις του ιού αυξάνουν τη μολυσματικότητά του, περιορίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί, επομένως προσεγγίζαμε ένα σημείο όπου ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.

Δεν Φτάσαμε Ακόμα στο Στέλεχος Πι

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μία παραλλαγή ενός στελέχους ανησυχίας μπορεί τελικά να εξαπλωθεί εξίσου γρήγορα με τα στελέχη του ιού που έχουν ονομαστεί με γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου.

Οι παραλλαγές αυτές τυπικά φέρουν μεταλλάξεις ή έχουν άλλες διαφορές σε σχέση με το στέλεχος από το οποίο προέρχονται, ωστόσο αυτές δεν είναι αρκετά σημαντικές για να ονομαστούν με το επόμενο γράμμα του αλφαβήτου. Αυτός είναι και ο λόγος που το BA.2 πιθανώς δεν θα ονομαστεί τελικά «στέλεχος Πι».

Η εκτίμηση της πορείας μετάλλαξης του ιού είναι κάτι που έχει προβληματίσει αρκετούς επιστήμονες από την αρχή της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερο ειδικοί δημόσιας υγείας περιμένουν σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αποφανθεί αν ένα στέλεχος είναι στέλεχος ανησυχίας πριν αναλάβουν δράση για τον περιορισμό του.

Αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά την πορεία του στελέχους ΒΑ.2. Αυτό συμβαίνει γιατί πρώιμα δεδομένα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή αυτή έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Όμικρον ή μπορεί να αποφύγει ευκολότερα την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς μάλιστα, η μολυσματικότητα της παραλλαγής μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια σε σχέση με αυτή του στελέχους Όμικρον.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την παραλλαγή αυτή προκειμένου να γνωρίζουμε τι ισχύει πραγματικά.

Φωτογραφία: Kate Trifo / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα