Νέα Μελέτη: Απαραίτητη η Αναμνηστική Δόση για την Πρόληψη της Νοσηλείας από το Στέλεχος Όμικρον

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι τα mRNA εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλειών από τα στελέχη Άλφα, Δέλτα και Όμικρον. Ωστόσο, προκειμένου να προστατευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα από το τελευταίο στέλεχος είναι απαραίτητο να κάνουμε και την αναμνηστική δόση των συγκεκριμένων εμβολίων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.

Όπως έδειξε η μελέτη αυτή, αν και τα ποσοστά σοβαρής νόσησης είναι μειωμένα στους ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το προηγούμενο στέλεχος Δέλτα, υπάρχει ακόμα μικρή πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου από το νεότερο στέλεχος της πανδημίας.

Η ανάλυση των νέων στελεχών και η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των mRNA εμβολίων γι’ αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες στρατηγικές για την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Πρώιμα δεδομένα είχαν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της νόσησης και της νοσηλείας από το στέλεχος Όμικρον είναι χαμηλότερη σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του ιού, ωστόσο δεν είχαμε σαφή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα για άλλα τελικά σημεία, όπως η αναπνευστική ανεπάρκεια και ο κίνδυνος θανάτου.

Θέλοντας να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τα στελέχη Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον και ακολούθως συνέκριναν την πρόγνωση των ασθενών που είχαν κάνει 2 ή 3 δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με το κάθε στέλεχος.

Συνολικά, στην έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα για 11.690 ενήλικες από 21 νοσοκομεία των ΗΠΑ για το διάστημα από το Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Από αυτούς, οι 5.728 είχαν διαγνωστεί με COVID-19, ενώ οι υπόλοιποι 5.962 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με το στέλεχος που κυκλοφορούσε όταν νοσηλεύτηκαν: Άλφα (11 Μαρτίου έως 3 Ιουλίου 2021), Δέλτα (4 Ιουλίου έως 25 Δεκεμβρίου 2021) και Όμικρον (26 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου 2022).

Ακολούθως εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για κάθε στέλεχος, καθώς και η σοβαρότητα της νόσου σε κάθε ασθενή σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Όπως διαπιστώθηκε, η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων από τα mRNA εμβόλια για την πρόληψη της νοσηλείας από COVID-19 ήταν πολύ χαμηλότερη για το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με τα στελέχη Άλφα και Δέλτα (65%, 85% και 85% αντίστοιχα). Αντιθέτως, με την αναμνηστική δόση η αποτελεσματικότητα έφτανε το 86% και για τα 3 παραπάνω στελέχη.

Εξετάζοντας τους ανεμβολίαστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, την χειρότερη πρόγνωση είχαν αυτοί που μολύνθηκαν με το στέλεχος Δέλτα και ακολούθησαν (με αυτή τη σειρά) τα στελέχη Άλφα και Όμικρον.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ειδικά για το στέλεχος Όμικρον, το 15% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% κατέληξαν.

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν πάντοτε καλύτερη πρόγνωση από τους ανεμβολίαστους ανεξαρτήτως του στελέχους από το οποίο είχαν μολυνθεί.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, η μελέτη τους δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς αποτελεί έρευνα παρατήρησης. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι ασθενείς να αποδόθηκαν σε άλλο στέλεχος από αυτό που είχαν πραγματικά μολυνθεί. Τέλος, οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της COVID-19 διαφοροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως δεν έλαβαν όλοι οι ασθενείς την ίδια αγωγή κατά τη νοσηλεία τους.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι ισχυρά, καθώς ο όγκος των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε είναι πολύ μεγάλος και έγινε λεπτομερής ανάλυση των πληροφοριών.

Κατά συνέπεια, κατέληξαν ότι τα εμβόλια mRNA μπορούν πράγματι να προστατεύσουν από τη νοσηλεία με τα στελέχη Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, με την τρίτη δόση να προσφέρει επιπλέον προστασία ειδικά για το τελευταίο στέλεχος.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα