Νέα Μελέτη: Αυξημένος ο Κίνδυνος Ψυχιατρικών Διαγνώσεων στους Ασθενείς με Ιστορικό COVID-19

Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με νέες ψυχιατρικές νόσους τους 4 μήνες μετά τη λοίμωξη από τον ιό, συγκριτικά με τους ασθενείς που νόσησαν από άλλες λοιμώξεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ.

Η έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις προηγουμένων μελετών που είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, ωστόσο δείχνει ότι η σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και τις ψυχιατρικές παθήσεις είναι ασθενέστερη απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Για την έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό World Psychiatry, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το National COVID Cohort Collaborative (N3C). Από την παραπάνω βάση δεδομένων επέλεξαν 46.610 ασθενείς με ιστορικό COVID-19, τους οποίους αντιστοίχησαν με μία ομάδα ασθενών που είχαν ιστορικό διάγνωσης από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ακολούθως, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ποσοστά ψυχιατρικών διαγνώσεων σε δύο περιόδους και συγκεκριμένα στο διάστημα από τις 21 μέχρι τις 120 ημέρες μετά την ανάρρωση από τον ιό και από τις 120 μέχρι τις 365 ημέρες, αφαιρώντας από την ανάλυση του ασθενείς με ιστορικό ψυχιατρικών νόσων.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 παρουσίασαν νέες ψυχιατρικές διαγνώσεις σε ποσοστό 3.8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που είχαν ιστορικό άλλων λοιμώξεων ήταν 3%. Το 0.8% της διαφοράς ανάμεσα στις δύο ομάδες αντιστοιχεί σε 25% αυξημένο σχετικό κίνδυνο.

Εξετάζοντας ειδικά τα διάφορα είδη ψυχιατρικών νόσων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με αγχώδεις διαταραχές, όχι όμως για διαταραχές της διάθεσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μεγάλο δείγμα που εξετάστηκε μάς επιτρέπει να καταλήξουμε σε ασφαλή αποτελέσματα σχετικά με τον κίνδυνο των ασθενών με COVID-19 να παρουσιάσουν νέες ψυχιατρικές παθήσεις μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.

«Για τους ασθενείς με ιστορικό COVID-19, αν βιώνετε άγχος μετά την ανάρρωσή σας από τη λοίμωξη, τότε θα πρέπει ίσως να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο. Αν είστε γιατρός, θα πρέπει να παρακολουθείτε την ψυχική υγεία των ασθενών σας που έχουν ιστορικό COVID-19 έτσι ώστε να προλάβετε την εμφάνιση μίας νέας ψυχιατρικής νόσου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ιδανικά, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 θα πρέπει να επισκέπτονται ξανά τον γιατρό τους σε 2 εβδομάδες για να κάνουν ένα τσεκ-απ.

«Προφανώς, η έρευνά μας σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει ότι όλοι όσοι νόσησαν από COVID-19 θα παρουσιάσουν ψυχιατρικές παθήσεις αργότερα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ασθενών θα εκδηλώσει ψυχικά συμπτώματα και θα χρειαστεί εκτίμηση από ψυχίατρο», καταλήγει η μελέτη.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας έρευνας έχει ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένα συμπτώματα της long COVID και τον κίνδυνο νέων ψυχιατρικών νόσων.

Φωτογραφία: Engin Akyurt

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα