Νέα Έρευνα: Οι Φακοί Επαφής Δεν Αυξάνουν τον Κίνδυνο Μόλυνσης από COVID-19

Οι φακοί επαφής δεν αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας. Επιπλέον, αντίθετα με ένα μύθο που έχει κυκλοφορήσει προσφάτως, τα γυαλιά δεν προστατεύουν από τον SARS-CoV-2, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Contact Lens and Anterior Eye.

«Εξετάζοντας τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, δεν καταφέραμε να βρούμε δεδομένα που δείχνουν ότι οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με το νέο κορονοϊό. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν φακούς επαφής δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που φορούν γυαλιά ή δεν φορούν τίποτα από τα δύο», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Lyndon Jones, καθηγητής οφθαλμολογίας και διευθυντής στο Center for Ocular Research από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο.

Ο Jones τόνισε, ωστόσο, ότι σήμερα είναι σημαντικότερο από ποτέ να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής κατά τη χρήση των φακών επαφής. «Πρέπει πάντοτε να πλένουμε και να στεγνώνουμε σωστά τα χέρια μας πριν αγγίξουμε τους φακούς επαφής», είπε ο Jones. «Πρέπει επίσης να μην αγγίζουμε ποτέ το πρόσωπό μας πριν πλύνουμε τα χέρια μας».

Ένας περιορισμός της παρούσας μελέτης σχετικά με την ασφάλεια των φακών επαφής είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν αυτοί που χρησιμοποιούν φακούς επαφής αγγίζουν το πρόσωπό τους πιο συχνά σε σχέση με τους υπολοίπους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι ο ιός σπάνια βρίσκεται στα δάκρυα, επομένως η μόλυνση δια μέσου αυτής της οδού είναι πιθανώς σπανιότερη σε σχέση με τη μόλυνση από το αναπνευστικό σύστημα.

Ο Jones και οι συνεργάτες του υποστήριξαν επίσης ότι τα γυαλιά δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη προστασία από τον ιό. «Ορισμένοι ασθενείς πιστεύουν ότι τα γυαλιά μπορούν να τους προστατεύσουν από τη μόλυνση», δήλωσε. «Ωστόσο η προστασία που προσφέρουν είναι αμελητέα μπροστά σε αυτή που προσφέρουν τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Καθώς οι ασθενείς που φορούν γυαλιά αγγίζουν συχνά το πρόσωπό τους, οι επιστήμονες συνέστησαν ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πιο τακτικά με σαπούνι και νερό.

Η μετάδοση του ιού δια μέσου των οφθαλμών έχει απασχολήσει αρκετούς ασθενείς τις τελευταίες ημέρες, είπε η Laura DiMeglio, οφθαλμίατρος στο Wilmer Eye Institute του Johns Hopkins Medicine.

«Πιστεύω ότι οι επιστήμονες της παρούσας έρευνας έκαναν εξαιρετική δουλειά και αποσαφήνισαν αρκετά πράγματα για τον ιό. Η άποψή μου είναι ότι αν τηρείτε τα μέτρα ατομικής προστασίας καθώς και τα μέτρα υγιεινής όταν χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής, δεν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19».

Ένας άλλος λόγος που πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι ότι έτσι περιορίζουμε τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων, είπε η DiMeglio. «Το τελευταίο που θέλουμε να συμβεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι να κοιμηθούμε με φακούς επαφής και να ξυπνήσουμε με κάποια λοίμωξη των οφθαλμών η οποία θα μας αναγκάσει να φύγουμε από το σπίτι», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής των χεριών κατά τη χρήση των φακών επαφής και να τους αλλάζουμε καθημερινά, εφόσον είναι μίας χρήσης», είπε η Dr Angie Wen. Πρόσθεσε επίσης ότι αν και ορισμένοι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τον ύπνο, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος λοιμώξεων παραμένει υψηλός.

Η Wen συνέστησε επίσης να μην φοράμε φακούς επαφής όταν πάσχουμε από μία ιογενή λοίμωξη, ακόμα κι αν αυτή είναι το κοινό κρυολόγημα. «Οι αδενοϊοί αποτελούν την πρώτη αιτία επιπεφυκίτιδας. Αν έχετε λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν πρέπει ποτέ να φοράτε φακούς επαφής», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα