Νέα Έρευνα: Κανένας Κίνδυνος από τη Χρήση Μάσκας, Ακόμα και σε Ασθενείς με Πνευμονικές Νόσους

Μία ακόμα έρευνα καταρρίπτει το μύθο για τις μάσκες και το διοξείδιο του άνθρακα. Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19, η χρήση μάσκας έχει αναδειχθεί σε πολιτικό ζήτημα με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες για την υγεία καθώς παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος και αναληθής, όπως παρατήρησε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the American Thoracic Society.

Η έρευνα είχε τίτλο “Effect of Face Masks on Gas Exchange in Healthy Persons and Patients with COPD και εξέτασε αν η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες. Οι επιστήμονες εξέτασαν τόσο υγιείς εθελοντές όσο και ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Οι τελευταίοι καταβάλλουν μεγαλύτερη αναπνευστική προσπάθεια, γεγονός που οδηγεί συχνά σε εμφάνιση δύσπνοιας ή αισθήματος κόπωσης.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύεται πέραν αμφιβολίας ότι οι επιδράσεις από τη χρήση της μάσκας είναι αμελητέες ακόμα και σε ασθενείς με σοβαρά πνευμονικά προβλήματα.

Η δύσπνοια που παρουσιάζεται σε ορισμένα άτομα που χρησιμοποιούν μάσκες δεν συνδέεται με διαταραχές των αερίων στο αίμα, αλλά στον περιορισμό της ροής του αέρα, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται εντονότερη προσπάθεια από τους πνεύμονες.

Όταν ανεβαίνουμε μία ανηφόρα για παράδειγμα, μπορεί να κουραστούμε και να χρειαστεί να αναπνέουμε εντονότερα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση δύσπνοιας, ιδιαίτερα αν φοράμε πολύ στενή μάσκα. Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι να επιβραδύνουμε το ρυθμό μας ή να αφαιρέσουμε προσωρινά τη μάσκα, εφόσον βρισκόμαστε σε ασφαλή απόσταση από άλλα άτομα.

Σήμερα, οι μάσκες θεωρούνται απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε χειρουργικές μάσκες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάνινες, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 στρώματα. Ιδιαίτερα οι ασθενείς με πνευμονικές νόσους, θα πρέπει να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη μίας μόλυνσης με τον COVID-19. Η χρήση μάσκας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει αποδειχθεί ότι περιορίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Αν και οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι το μέγεθος της μελέτης τους ήταν σχετικά μικρό, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στην έρευνά τους που να δείχνει ότι οι μάσκες επηρεάζουν αρνητικά την ανταλλαγή αερίων, ακόμα και σε ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις. Η δυσφορία από τη χρήση της μάσκας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη μαζική εφαρμογή του μέτρου αυτού, καθώς σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα