Νέα Έρευνα: Η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης από COVID-19 στους Νεότερους Ενήλικες

Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα γνωρίζουμε ότι ο COVID-19 είναι μία νόσος που χτυπά περισσότερο τους ηλικιωμένους. Ένας λόγος που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει το παραπάνω φαινόμενο είναι ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας έχουν συνήθως αρκετά χρόνια νοσήματα. Ωστόσο, τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας δεν είναι εντελώς προστατευμένα από τον ιό. Συγκεκριμένα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως, παρατήρησε ότι τα νεαρά άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19.

Τις προηγούμενες εβδομάδες καταγράφηκαν περιστατικά νεαρών ατόμων που παρουσίασαν λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, με ορισμένα από αυτά να καταλήγουν. Φαίνεται έτσι ότι, αν και η παραπάνω έρευνα είναι πρώιμη και δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί από  ειδικούς, τα άτομα νεαρότερης ηλικίας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα ποιοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στο θάνατο τα παραπάνω άτομα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, αρκετοί ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση από το νέο κορονοϊό, υποφέρουν από παχυσαρκία. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Για παράδειγμα, η κοιλιακή παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του διαφράγματος και των πνευμόνων, περιορίζοντας τη χωρητικότητα του θώρακα. Η παχυσαρκία προκαλεί επίσης χρόνια ήπια φλεγμονή η οποία μπορεί να επηρεάσει την πορεία των ασθενών με COVID-19.

Η παχυσαρκία προσδιορίζεται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ο δείκτης αυτός προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους.

Η παρατήρηση της παραπάνω έρευνας σίγουρα προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου, όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

«Αν αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου που συνδέεται με τη σοβαρότητα νόσησης από COVID-19, τότε θα πρέπει σίγουρα να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα υψηλά», είπε ο Dr Roy Gulick, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Weill Cornell Medicine των ΗΠΑ. «Τα αριθμός των ατόμων νεαρής ηλικίας που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν για COVID-19 θα είνα μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που παρατηρήθηκε στην Κίνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Dr Leora Horwitz, επικεφαλής της έρευνας και διευθύντρια στο Center for Healthcare Innovation and Delivery Science, τόνισε ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικότερο προγνωστικό παράγοντα νοσηλείας σε σχέση με την υπέρταση και το διαβήτη. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τα παραπάνω συχνά συνυπάρχουν σε έναν ασθενή. Οι ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη, πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον COVID-19 σε σχέση με αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καρκίνο και νεφρική νόσο ή ακόμα και πνευμονικές παθήσεις, κατέληξε η επιστήμονας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα