Νέα Έρευνα: Η Μετφορμίνη Μειώνει τη Θνητότητα από COVID-19 στις Γυναίκες

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η μετφορμίνη, ένα κοινό αντιδιαβητικό φάρμακο, συνδέεται με σημαντικά μειωμένα ποσοστά θνητότητας από COVID-19 στις γυναίκες. Η έρευνα ήταν μία από τις μεγαλύτερες έρευνες παρατήρησης σε ασθενείς με COVID-19.

Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μπορεί επίσης να περιορίσει τα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών όπως ο TNF-α, τα υψηλά επίπεδα των οποίων συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση από COVID-19.

Η παρούσα έρευνα παρατήρησης δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Healthy Longevity και χρησιμοποίησε δεδομένα από το UnitedHealth Group. Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά περίπου 6.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 με σκοπό να διαπιστώσουν αν η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε αυτή την ομάδα. Όπως παρατήρησαν, οι γυναίκες με διαβήτη ή παχυσαρκία που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και είχαν λάβει μετφορμίνη για τουλάχιστον 90 ημέρες πριν τη νοσηλεία τους, είχαν 21-24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν το παραπάνω φάρμακο. Η έρευνα δεν διαπίστωσε αντίστοιχη σύνδεση για τους άνδρες ασθενείς.

Αν και οι έρευνες παρατήρησης δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, προσφέρουν σημαντικά δεδομένα τα οποία ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία. Το γεγονός ότι η μετφορμίνη μπορεί να προστατεύσει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες από την COVID-19 δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι τα οφέλη από το φάρμακο εντοπίζονται κυρίως στον περιορισμό της φλεγμονής, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες. Όπως υποστήριξαν, οι νέες έρευνες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών, το οποίο θα περιλαμβάνει ασθενείς από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Σήμερα, αν και γίνονται έρευνες νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της COVID-19, γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων από το μηδέν χρειάζεται αρκετό χρόνο, επομένως είναι προτιμότερο να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για άλλες νόσους, αν θέλουμε να έχουμε άμεσα διαθέσιμα φάρμακα.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δίνουν νέες κατευθύνσεις στην αναζήτηση φαρμάκων για την COVID-19. Οι επιστήμονες της έρευνας, σε συνεργασία με το Minnesota Medical School, έκαναν αίτηση πριν λίγες ημέρες στο FDA των ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν τη μετφορμίνη ως θεραπεία για την COVID-19. Το FDA ενέκρινε την παραπάνω αίτηση και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι εγγραφές εθελοντών για μία μεγάλη κλινική δοκιμή που θα εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη μετφορμίνη και τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, ανάλογα με την ταχύτητα εύρεσης εθελοντών, θα έχουν περισσότερα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα