Νέα Έρευνα Ανατρέπει τα Δεδομένα για την Υδροξυχλωροκίνη στον COVID-19

Το Σάββατο, το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης για την επείγουσα αντιμετώπιση του COVID-19. Τα φάρμακα αυτά είχαν θεωρηθεί από αρκετούς ως θεραπεία για το νέο κορονοϊό, ωστόσο μία νέα έρευνα από τη Γαλλία δείχνει ότι δεν βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον SARS-CoV-2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό της Γαλλίας.

Δύο προηγούμενες έρευνες, μία από τη Γαλλία και μία από την Κίνα, είχαν υποστηρίξει ότι ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης μπορεί να αντιμετωπίσει τον COVID-19 σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, ωστόσο, είχαν εκφράσει εξ’αρχής τις ανησυχίες τους σχετικά με τα δύο παραπάνω φάρμακα, ενώ είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους πριν αρχίσουν να χορηγούνται σε ασθενείς.

Αναφέρθηκαν μάλιστα σε ορισμένες κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του COVID-19 ή άλλων ιών, ενώ μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι αρχικές θεωρίες για την αποτελεσματικότητα των παραπάνω φαρμάκων στην αντιμετώπιση του COVID-19 έκανε αρκετούς ανθρώπους να τρέξουν στα φαρμακεία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έλλειψη του παραπάνω φαρμάκου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που παίρνουν υδροξυχλωροκίνη για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του λύκου και της ελονοσίας δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται.

Η θεωρία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην αντιμετώπιση του COVID-19 εδραιώθηκε μετά από μία έρευνα που εξέτασε 80 ασθενείς στη Γαλλία. Ο επικεφαλής της έρευνας, Philippe Gautret από τη Μασαλλία, είχε δηλώσει ότι, αν και τα αποτελέσματά τους είναι ενθαρρυντικά, οι περισσότεροι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο είχαν ήπια συμπτώματα. Καθώς το 85% των ασθενών δεν είχε καν πυρετό, κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν αντιμετωπίσει επιτυχώς τη νόσο ακόμα κι αν δεν είχαν λάβει το φάρμακο.

Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο medRxiv, μία ομάδα επιστημόνων από το νοσοκομείο Renmin στο Πανεπιστήμιο του Wuhan, χορήγησε την υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, οι οποίοι δεν είχαν συνοδά νοσήματα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι 31 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων 24 ώρες νωρίτερα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, τα συμπτώματα της πνευμονίας υποχώρησαν στους 25 από τους 31 ασθενείς της ίδιας ομάδας, ενώ στην ομάδα ελέγχου μόλις 17 από τους 31 ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση. Όπως σημείωσαν ορισμένοι επιστήμονες που σχολίασαν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, η μετάφραση της μελέτης από τα κινέζικα στα αγγλικά είχε αρκετά λάθη με αποτέλεσμα να βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα. Η έρευνα εστίασε επίσης περισσότερο στην πνευμονία παρά στον COVID-19. Τα παραπάνω προβλήματα αναμένεται, βέβαια, να αποσαφηνιστούν όταν η έρευνα αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Ωστόσο, αντίθετα με τις παραπάνω έρευνες, δύο πιο πρόσφατες έρευνες κατέληξαν σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Μία ερευνητική ομάδα από τη Γαλλία με επικεφαλής τον Jean-Michel Molina, εξέτασε την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού υδροξυχλωροκίνης-αζιθρομυκίνης σε 11 ασθενείς στο Hôpital Saint-Louis του Παρισίου.

Ο Molina και οι συνεργάτες του χορήγησαν στους ασθενείς την ίδια δοσολογία με αυτή που είχε χορηγήσει ο Gautret. Στην έρευνα του Molina, ωστόσο, οι 8 από τους 11 ασθενείς είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ οι 10 στους 11 είχαν πυρετό και σοβαρά συμπτώματα όταν έγινε η χορήγηση του φαρμάκου.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, μετά από 5-6 ημέρες θεραπείας με υδροξυχλωροκίνη (600mg την ημέρα για 10 ημέρες) και αζιθρομυκίνη (500mg την 1η μέρα και 250mg τις ημέρες 2-5), οι 8 από τους 10 ασθενείς είχαν ακόμα θετικές εξετάσεις για τον COVID-19.

Από τους 11 αυτούς ασθενείς, ο 1 κατέληξε, οι 2 μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ ενώ ένας σταμάτησε τη θεραπεία εξ’αιτίας σοβαρών επιπλοκών.

Μία άλλη παρόμοια έρευνα από την Κίνα που χρησιμοποίησε επίσης ομάδα ελέγχου, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά του ιού ήταν τα ίδια στις δύο ομάδες ανεξαρτήτως αν χορηγήθηκε ή όχι υδροξυχλωροκίνη. Η παρατήρηση αυτή ουσιαστικά υποστηρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας του Molina.

Προς το παρόν, αν και το FDA των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τα παραπάνω φάρμακα, είναι άγνωστο αν είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Όπως τόνισε ο Molina και οι συνεργάτες του «θα πρέπει να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με μεγάλη διάρκεια για να γνωρίζουμε αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα