Νέα Έρευνα Αναδεικνύει 5 Πρωτεΐνες με Προγνωστική Ισχύ για τη Σοβαρή COVID-19

Σύμφωνα με δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ, το 81% των ασθενών με COVID-19 παρουσιάζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα.

Ωστόσο, το 14% των ασθενών θα παρουσιάσουν τελικά έντονη δύσπνοια και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου αίματος, ενώ ένα 5% θα νοσήσει σοβαρά και θα νοσηλευτεί στη ΜΕΘ με οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ενοχοποιήσει τα παρακάτω κύτταρα στην εμφάνιση σοβαρής COVID-19:

  • Τις κυτταροκίνες, σηματοδοτικά μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Τα μονοκύτταρα και τα μακροφάγα
  • Έναν παράγοντα πήξης

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε σήμερα γιατί ορισμένοι ασθενείς που νοσούν σοβαρά τελικά αναρρώνουν, ενώ άλλοι εισέρχονται στη ΜΕΘ και καταλήγουν.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ δείχνει ότι τα επίπεδα 5 πρωτεϊνικών βιοδεικτών του αίματος στους ασθενείς έχουν προγνωστική ισχύ για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Και οι 5 παραπάνω πρωτεΐνες εμπλέκονται στην ενεργοποίηση ενός άλλου είδους ανοσιακών κυττάρων, των ουδετεροφίλων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της έρευνας, θα πρέπει ίσως να γίνεται νωρίς η εξέταση των παραπάνω 5 βιοδεικτών στους ασθενείς έτσι ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε άμεσα ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας. Τα φάρμακα που χορηγούνται στην αντιμετώπιση της COVID-19 έχουν συχνά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και με τις παραπάνω εξετάσεις μπορούμε να διαπιστώσουμε εγκαίρως ποιοι είναι οι ασθενείς που τα χρειάζονται περισσότερο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Blood Advances.

Οι Πρωτεΐνες του Αίματος

Οι γιατροί της παρούσας μελέτης έλαβαν δείγματα αίματος από 85 εθελοντές, μεταξύ των οποίων και 13 ασυμπτωματικοί που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι 23 από τους εθελοντές έδωσαν δείγμα αίματος κατά την 1η ημέρα της νοσηλείας τους για COVID-19.

Ορισμένες από τους εθελοντές τελικά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ, ενώ άλλοι παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και πήραν εξιτήριο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και κατέληξαν σε 5 πρωτεΐνες οι οποίες είχαν προγνωστική ισχύ για την εμφάνιση σοβαρής νόσησης από COVID-19. Οι πρωτεΐνες αυτές είχαν μάλιστα ισχυρότερη προγνωστική ισχύ συγκριτικά με ορισμένες κυτταροκίνες που έχουν συνδεθεί σήμερα ισχυρά με τη σοβαρή COVID-19.

Η παρουσία των παραπάνω πρωτεϊνών συνδέθηκε επίσης ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον ιό. Μάλιστα, κανένας από τους ασθενείς που είχε χαμηλά επίπεδα δεν κατέληξε από COVID-19.

Και οι 5 παραπάνω πρωτεΐνες συνδέονται με την ενεργοποίηση των ουδετεροφίλων, τα οποία παράγονται στο μυελό των οστών πριν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Θέλοντας να επιβεβαιώσουν ότι οι παραπάνω πρωτεΐνες είχαν ισχυρή προγνωστική ισχύ για τη σοβαρή COVID-19, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από σχεδόν 3.000 εθελοντές που είχαν νοσηλευτεί στο Yale New Haven Hospital System.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς που είχαν αυξημένα επίπεδα ουδετεροφίλων κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είχαν υψηλότερο κίνδυνο να καταλήξουν από COVID-19.

«Οι δείκτες ενεργοποίησης των ουδετεροφίλων είχαν προγνωστική ισχύ για τη θνησιμότητα στο νοσοκομείο. Σημαντικότερα, κατά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, μόνο αυτοί που είχαν αυξημένους τους παραπάνω δείκτες παρουσίασαν αργότερα σοβαρή νόσηση, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των ασθενών που θα νοσήσουν σοβαρά από COVID-19», έγραψαν οι επιστήμονες της έρευνας.

Ο Ρόλος της Παχυσαρκίας

Τα ουδετερόφιλα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος στο σημείο της λοίμωξης, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν και βλάβες μέσω της εκτεταμένης φλεγμονής.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τους 5 δείκτες που ξεχώρισε η παρούσα έρευνα με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με το CDC, η παχυσαρκία τριπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19, ενώ ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η παχυσαρκία συνδέεται με ήπια, χρόνια φλεγμονή, ενώ η COVID-19 προκαλεί οξεία φλεγμονή η οποία προκαλεί βλάβες στους ιστούς και ανεπάρκεια οργάνων.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που δείχνουν ότι τα ουδετερόφιλα ενοχοποιούνται για τις διαταραχές της πηκτικότητας στους ασθενείς με σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Άλλα Δεδομένα

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι ένας περιορισμός της έρευνάς τους ήταν ότι δεν κατάφερε να αποδείξει ότι οι μεταβολές στα επίπεδα των 5 πρωτεϊνικών βιοδεικτών συνδέονται με τα ουδετερόφιλα.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία.

Για παράδειγμα, 4 από τις 5 πρωτεΐνες γνωρίζουμε σήμερα ότι παράγονται από τα ουδετερόφιλα. Τέλος, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα καθεμίας από τις 5 πρωτεΐνες ήταν ανάλογα με τα επίπεδα των ουδετεροφίλων στο αίμα των εθελοντών.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα