Νέα Έρευνα: Ο Εμβολιασμός για την COVID-19 Μειώνει τον Κίνδυνο Νέας Λοίμωξης και στους Ασθενείς με Ιστορικό

Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από COVID-19 στο παρελθόν μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης με τον ιό μέσω του εμβολιασμού, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine. Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι εθελοντές που είχαν ιστορικό COVID-19 και εμβολιάστηκαν, είχαν 60-94% μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν ξανά με τον ιό, ανάλογα με το στέλεχος του SARS-CoV-2.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Οι ασθενείς που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν συνήθως ανοσία που έχει μεγάλη διάρκεια. Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης θέλησε να εξετάσει αν ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει οφέλη σε αυτούς τους ασθενείς.

Προκειμένου να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, η ομάδα της παρούσας μελέτης ανέλυσε δεδομένα εμβολιασμών και ιστορικού λοίμωξης από μία μεγάλη βάση δεδομένων της Δανίας. Στη βάση αυτή υπήρχαν δεδομένα για κάθε άτομο που είχε θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 ή εμβολιάστηκε στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα για περισσότερους από 200.000 εθελοντές που νόσησαν στα κύματα κρουσμάτων από το στέλεχος Άλφα, το στέλεχος Δέλτα και το στέλεχος Όμικρον. Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι στους εθελοντές που είχαν ιστορικό λοίμωξης, ο εμβολιασμός κατάφερε να περιορίσει τον κίνδυνο νέας λοίμωξης κατά 71% από το στέλεχος Άλφα, 94% από το στέλεχος Δέλτα και 60% από το στέλεχος Όμικρον. Μάλιστα η προστασία που προσέφερε το εμβόλιο είχε διάρκεια τουλάχιστον 9 μήνες σε αυτό τον πληθυσμό.

Από το σύνολο των παραπάνω δεδομένων είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από τις λοιμώξεις με τον SARS-CoV-2, ενισχύοντας την ανοσία που προσφέρει το ιστορικό λοίμωξης και για τα 3 κύρια στελέχη της πανδημίας. Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, το δείγμα που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη ήταν πολύ μικρό για να αποδείξει αν το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου σε αυτό τον πληθυσμό, τονίζοντας επίσης ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από μελλοντικές μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό, ακόμα και σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη χρησιμότητα των εμβολίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Φωτογραφία: FRANK MERIÑO

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα