Νέα Έρευνα: Απαραίτητες οι Αναμνηστικές Δόσεις των Εμβολίων της COVID-19 για τους Ηλικιωμένους

Σε μία έρευνα που εξέτασε περισσότερους από 80 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά ότι η τακτική χορήγηση ενισχυτικών δόσεων από τα εμβόλια της COVID-19 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανοσίας μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases πρακτικά συμφωνούν με την οδηγία του ΕΟΔΥ για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μία προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει σημαντική μείωση των αντισωμάτων σε όλους τους εμβολιασμένους σχεδόν 6 μήνες μετά τις 2 πρώτες δόσεις των mRNA εμβολίων της COVID-19, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα αυτή είχε δείξει επίσης ότι στους άνδρες τα αντισώματα μειώνονται ταχύτερα σε σχέση με τις γυναίκες στις ηλικίες άνω των 74 ετών.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών κλινικών δοκιμών για τα mRNA εμβόλια, τα δεδομένα είχαν δείξει ότι έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της COVID-19, ακόμα και στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, παρακολουθώντας την απόκριση των αντισωμάτων στους παραπάνω εθελοντές οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά από 6 μήνες.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες από το Johns Hopkins Medicine εξέτασαν τα επίπεδα των αντισωμάτων για την COVID-19 σε δείγματα αίματος από περίπου 80 εθελοντές ηλικίας 75-98 ετών. Οι εθελοντές αυτοί είχαν κάνει τις 2 πρώτες δόσεις των mRNA εμβολίων της Pfizer ή της Moderna και δεν είχαν ιστορικό COVID-19.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε επίσης και μία ομάδα ελέγχου με ενήλικες κάτω των 75 ετών που είχαν κάνει επίσης 2 δόσεις των εμβολίων και δεν είχαν ιστορικό COVID-19.

Η ανάλυση των αρχικών δειγμάτων έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι είχαν σχεδόν 3-8 φορές χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με τους νεαρότερους ενήλικες, ωστόσο οι ηλικιωμένοι άνδρες είχαν σχεδόν το 1/3 των αντισωμάτων συγκριτικά με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Οι εθελοντές έλαβαν μία τρίτη δόση των εμβολίων και ακολούθως οι επιστήμονες εξέτασαν ξανά τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα μετά από 14-30 ημέρες. Όπως παρατήρησαν, τα επίπεδα των αντισωμάτων στους ηλικιωμένους μετά την αναμνηστική δόση είχαν φτάσει σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των νεότερων ενηλίκων, ενώ πλέον δεν υπήρχαν και διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορούν πράγματι να προστατεύσουν από την COVID-19, ωστόσο προκειμένου να διασφαλιστεί η ανοσία μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητο να γίνονται αναμνηστικές δόσεις, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Σε επόμενες μελέτες τους οι επιστήμονες θα εξετάσουν διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως το είδος του εμβολίου, η ηλικία, το φύλο και η αδυναμία.

Φωτογραφία: FRANK MERIÑO

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα