Νέα Έρευνα: Ακόμα και Μία Δόση των Εμβολίων της COVID-19 Μειώνει τον Κίνδυνο Θανάτου και Νοσηλείας στη ΜΕΘ

Σήμερα είναι γνωστό ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 στην πρόληψη των νοσηλειών είναι ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο ένας μικρός αριθμός ασθενών που έχουν εμβολιαστεί τελικά θα χρειαστεί να νοσηλευτεί για τον ιό. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης η οποία εξέτασε περισσότερους από 20.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο Οντάριο του Καναδά από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, οι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ ή να καταλήξουν από τον ιό συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID), ακόμα και όσοι είχαν κάνει μία μόνο δόση των εμβολίων είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας στη ΜΕΘ συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια της COVID-19 έχουν περιορίσει σήμερα σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των νοσηλειών και θανάτων από τον ιό. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί ακόμη να νοσηλευτούν ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την COVID-19.

Θέλοντας να εξερευνήσουν αν ο κίνδυνος θανάτου ή νοσηλείας στη ΜΕΘ μπορεί να μειωθεί από τον εμβολιασμό, επιστήμονες από τον Καναδά χρησιμοποίησαν μία βάση με δεδομένα ασθενών από το Οντάριο (COVaxON). Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα για 20.064 ενήλικες (3.353 εμβολιασμένοι και 16.711 ανεμβολίαστοι) που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Στην έρευνα εξετάστηκαν μόνο ασθενείς που νόσησαν για πρώτη φορά από COVID-19 και δεν είχαν εκτεθεί στον ιό στο παρελθόν. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν άνω των 50 ετών (69%), ενώ το 54% ήταν άνδρες.

Καθώς το κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας δεν ήταν το ίδιο στο σύνολο της διάρκειας που εξετάστηκε, κάθε εμβολιασμένος εθελοντής αντιστοιχήθηκε με 5 ανεμβολίαστους ανάλογα με το διάστημα που είχε θετική PCR. Χρησιμοποιώντας διάφορα μαθηματικά μοντέλα οι επιστήμονες εκτίμησαν τον κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου κάνοντας παράλληλα προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, τα χρόνια νοσήματα και το στέλεχος από το οποίο είχε μολυνθεί ο ασθενής.

Όπως διαπίστωσαν οι ασθενείς που είχαν κάνει τρεις, δύο ή ακόμα και μία δόση των εμβολίων είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ ή θανάτου. Συγκεκριμένα, κάθε δόση που είχε κάνει ένας ασθενής μείωνε επιπλέον τον κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ κατά 34% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 22%. Τα αποτελέσματα αυτά δεν διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούσε την κάθε στιγμή.

«Παρά τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στα νεότερα στελέχη της πανδημίας, παραμένουν το ισχυρότερο όπλο μας στη μάχη κατά του ιού. Η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της νοσηλείας στη ΜΕΘ και του θανάτου παραμένει ιδιαίτερα υψηλή», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα αναφέρθηκε σε ορισμένους περιορισμούς της μελέτης. Αρχικά, καθώς ήταν μία έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, τα δεδομένα για το στέλεχος Όμικρον ήταν σχετικά περιορισμένα καθώς όταν διεξήχθη η μελέτη το στέλεχος αυτό δεν είχε εξαπλωθεί αρκετά. Τέλος, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα να επηρεάστηκαν και από άλλους παράγοντες που δεν εξετάστηκαν.

Φωτογραφία: Kampus Production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα