Νέα Δεδομένα Υποστηρίζουν τη Χορήγηση Μίας Δόσης του Εμβολίου της COVID-19 στην Παρούσα Φάση της Πανδημίας

1 δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech έχει 92.6% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της COVID-19 με βάση τα νέα δεδομένα που υποβλήθηκαν στο FDA των ΗΠΑ. Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα για το εμβόλιο της Moderna το οποίο έχει 92.1% αποτελεσματικότητα όταν χορηγείται μόνο η 1η δόση. Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει προς το παρόν να χορηγείται μία μόνο δόση με σκοπό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Ένα άρθρο που υποστηρίζει την παραπάνω προσέγγιση δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί διαφωνούν, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα προκειμένου να εγκαταλείψουμε την προσέγγιση που εξετάστηκε στις κλινικές δοκιμές. Αναφέρουν επίσης ότι η επείγουσα έγκριση από το FDA έχει βασιστεί στο σχήμα των 2 δόσεων.

Τα Επιχειρήματα Υπέρ των 2 Δόσεων

Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα υπέρ των 2 δόσεων είναι ότι, όταν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξετάζεται στις κλινικές δοκιμές, πάντοτε αφορά ένα συγκεκριμένο σχήμα χορήγησης. Στην περίπτωση των εμβολίων της COVID-19, οι κλινικές δοκιμές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των 2 δόσεων στην πρόληψη της COVID-19. Ούτε οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Pfizer, αλλά ούτε και αυτές του εμβολίου της Moderna είχαν ως στόχο να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όταν χορηγούνται σε 1 μόνο δόση.

Σε μία συνεδρίαση του Infectious Disease Society of America αρκετοί επιστήμονες τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του σχήματος των 2 δόσεων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να βασιστούμε στα διαθέσιμα δεδομένα κλινικών δοκιμών, τα οποία την παρούσα στιγμή αφορούν τη χορήγηση 2 δόσεων με διαφορά μικρότερη των 6 εβδομάδων.

Οι συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο New England τόνισαν, ωστόσο, ότι τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στο FDA από την Pfizer σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για το διάστημα που ξεκινά 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 1η δόσης και πριν τη χορήγηση της 2ης ήταν αρκετά θετικά και είχαν δείξει ότι το εμβόλιο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμα και με 1 μόνο δόση.

Η 2η Δόση Παρατείνει την Διάρκεια της Ανοσίας από το Εμβόλιο;

Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι 1 δόση του εμβολίου της COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η διάρκεια της ανοσίας αυτής.

Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό αν παραταθεί το διάστημα ανάμεσα στις 2 δόσεις.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν αρκετοί υπέρμαχοι της 1 δόσης αφορά τον τρόπο που υπολογίστηκε η αποτελεσματικότητα της 1ης δόσης στα δεδομένα που υπέβαλε προς έγκριση η Pfizer. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η εταιρία, η αποτελεσματικότητα είναι 52.4% τις 2 πρώτες εβδομάδες από τη χορήγηση της 1ης δόσης. Ωστόσο, είναι προφανές ότι σε αυτό το διάστημα δεν έχει προλάβει ακόμα να αναπτυχθεί ανοσία, επομένως αν θέλαμε να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης θα έπρεπε να εξετάσουμε τι συμβαίνει αφού έχουν παρέλθει 2 εβδομάδες.

Οι συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο New England υποστήριξαν επίσης ότι αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρει η 1 δόση του εμβολίου, βραχυπρόθεσμα, το εμβόλιο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα σε αυτό το σχήμα χορήγησης. Η χορήγηση της 2ης δόσης προσφέρει περιορισμένα οφέλη βραχυπρόθεσμα συγκριτικά με την 1η, με αποτέλεσμα αν χορηγούμε 2 δόσεις να αφήνουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ανεμβολίαστο.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι  αν και η 1 δόση έχει υψηλή αποτελεσματικότητα βραχυπρόθεσμα, προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει, καθώς και πως επηρεάζεται η διάρκειά της από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Κλείνοντας το άρθρο τους, οι συγγραφείς τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων και να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με 1 δόση, καθώς γνωρίζουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί ευκολότερα το χειμώνα, επομένως είναι σημαντικό να αποτρέψουμε τώρα όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα