Νέα Δεδομένα: Πάνω από 8 Μήνες Διαρκεί η Ανοσία στην COVID-19

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από την Αυστραλία, οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 έχουν ανοσιακή μνήμη ικανή να τους προστατεύσει από τις επαναμολύνσεις για τουλάχιστον 8 μήνες.

Η έρευνα αυτή προσφέρει τα ισχυρότερα, μέχρι σήμερα, δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρουν ανοσία μεγάλης διάρκειας. Διάφορες έρευνες που δημοσιεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την αποδρομή της λοίμωξης φθίνουν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που είχε δημιουργήσει ανησυχία σχετικά με την ισχύ της ανοσίας. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις της νέας έρευνας βάζουν τέλος στις παραπάνω ανησυχίες.

Η παρούσα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του τμήματος Ανοσολογίας και Παθολογοανατομίας στο Monash University και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Immunology. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, οι ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 έχουν ειδικά Β κύτταρα μνήμης, τα οποία «θυμούνται» την προηγούμενη λοίμωξη με τον ιό και, σε περίπτωση επανέκθεσης, μπορούν να εκκινήσουν μία ταχεία ανοσιακή απόκριση με παραγωγή αντισωμάτων.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 25 ασθενείς με COVID-19. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος 36 φορές από τους παραπάνω εθελοντές στη διάστημα από την 4η μέχρι την 242η ημέρα μετά τη λοίμωξη.

Αντίστοιχα με τις παρατηρήσεις των προηγουμένων ερευνών οι οποίες είχαν εξετάσει αποκλειστικά την απόκριση αντισωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα αρχίζουν να φθίνουν 20 ημέρες μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Ωστόσο, οι εθελοντές είχαν ακόμα κύτταρα μνήμης τα οποία αναγνωρίζουν 1 ή 2 συστατικά του ιού SARS-CoV-2, συγκεκριμένα της πρωτεΐνης ακίδας και της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου. Τα ειδικά για τον ιό Β κύτταρα μνήμης είχαν παραμείνει ακόμα και 8 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, τα αποτελέσματα ενισχύουν τη θεωρία ότι η ανοσία από τα εμβόλια της COVID-19 θα έχει μεγάλη διάρκεια. Επιπλέον, οι παρατηρήσεις της έρευνας μπορούν σε κάποιο βαθμό να εξηγήσουν γιατί τα περιστατικά πραγματικών επαναμολύνσεων είναι τόσο χαμηλά παγκοσμίως.

«Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά καθώς δείχνουν πέραν αμφιβολίας ότι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό λοίμωξης με COVID-19 έχουν ανοσία τόσο για τον ιό όσο και για τη νόσηση που αυτός προκαλεί», τόνισαν.

«Μέχρι σήμερα υπήρχαν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια της COVID-19. Η έρευνά μας δείχνει ότι τα εμβόλια αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρουν ανοσία μακράς διάρκειας», καταλήγει η έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα