Νέα Δεδομένα για τους Μηχανισμούς της Χρόνιας Ανοσμίας στους Ασθενείς με Ιστορικό COVID-19

Η χρόνια ανοσμία που παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19 συνδέεται με τις επιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στα οσφρητικά νεύρα και τη μείωση των παραπάνω κυττάρων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενείς με ιστορικό COVID-19.

Αν και η έρευνα επικεντρώθηκε περισσότερο στην ανοσμία, οι παρατηρήσεις της μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς που ενοχοποιούνται και για άλλα συμπτώματα της long COVID, όπως το αίσθημα κόπωσης και η δύσπνοια.

«Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που συνδέθηκαν με την COVID-19 λοίμωξη ήταν η ανοσμία. Ευτυχώς, στη πλειοψηφία των ασθενών το σύμπτωμα αυτό υποχώρησε εντός 1-2 εβδομάδων από την ανάρρωσή τους, ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό η ανοσμία παρέμεινε. Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να εξερευνήσει γιατί οι τελευταίοι ασθενείς έχουν ακόμα ανοσμία για μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό», τόνισαν οι συγγραφείς.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα επιθηλιακών οσφρητικών κυττάρων από 24 εθελοντές, εκ των οποίων οι 9 είχαν χρόνια ανοσμία και ιστορικό COVID-19 λοίμωξης.

Η ανάλυση των παραπάνω δειγμάτων έδειξε ότι υπήρχε εκτεταμένη φλεγμονώδης απόκριση με Τ λεμφοκύτταρα στο οσφρητικό επιθήλιο, δηλαδή τον ιστό της ρινός όπου βρίσκονται τα νεύρα της όσφρησης. Η φλεγμονή αυτή παρέμεινε ακόμα και μετά την οριστική εκρίζωση των σωματιδίων του SARS-CoV-2.

Επιπλέον, ο αριθμός των οσφρητικών νευρώνων περιορίστηκε, πιθανώς λόγω εκτεταμένων βλαβών που προκλήθηκαν από τη φλεγμονή.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έχουν ιδιαίτερη σημασία και δείχνουν ότι οι βλάβες προκαλούνται από μία λειτουργία που ομοιάζει αυτοάνοση νόσο», τόνισαν οι συγγραφείς.

Οι παρατηρήσεις της ομάδας ουσιαστικά αποκαλύπτουν ποια είναι τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών. Οι νευρώνες που είχαν πληγεί είχαν ωστόσο κάποια ικανότητα επιδιόρθωσης των βλαβών, ακόμα και μετά την καταστροφή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ελπίζουμε ότι η ρύθμιση της ανοσιακής απόκρισης στη ρίνα θα βοηθήσει να επανέλθει η όσφρηση στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19», κατέληξε η επιστημονική ομάδα.

Φωτογραφία: Katerina Holmes

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα