Νέα Δεδομένα για τον COVID-19 στα Παιδιά: Τα Αγόρια και τα Βρέφη Κινδυνεύουν Περισσότερο

Η μεγαλύτερη έρευνα για τις επιδράσεις του COVID-19 στα παιδιά δείχνει ότι τα αγόρια και τα βρέφη είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από το νέο κορονοϊό. Οι επιστήμονες τόνισαν, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αυτά είναι πρώιμα και επομένως πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Η έρευνα προέρχεται από το CDC των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά περισσότερα από 2.500 περιστατικά επιβεβαιωμένης λοίμωξης από κορονοϊό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών στο διάστημα από τις 12 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Απριλίου του 2020. Το παραπάνω δείγμα είναι το μεγαλύτερο δείγμα παιδιών που έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα.

Συνολικά, τα δεδομένα έδειξαν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα του COVID-19 σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους ενήλικες. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των περιστατικών του COVID-19 στις ΗΠΑ, μόλις το 1.7% ήταν παιδιά, παρά το γεγονός ότι συνιστούν σχεδόν το 22% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Από τα παιδιά που εξετάστηκαν, το 73% παρουσίασε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Το αντίστοιχο ποσοστό στους ενήλικες 18-64 ετών ήταν σχεδόν 94% για το ίδιο διάστημα.

Οι παρατηρήσεις αυτές συμφωνούν με τις προηγούμενες έρευνες από το CDC της Κίνας, το οποίο διαπίστωσε ότι τα περισσότερα παιδιά που μολύνθηκαν με τον COVID-19 παρουσίασαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικά.

Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός παιδιών παρουσίασε σοβαρή λοίμωξη. Στο δείγμα που εξετάστηκε από το CDC, 147 παιδιά νοσηλεύτηκαν, εκ των οποίων τα 5 εισήχθησαν στη ΜΕΘ, ενώ 3 παιδιά κατέληξαν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας αφορούσαν τα βρέφη. Συγκεκριμένα, από τα 95 βρέφη που μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2, νοσηλεύτηκαν συνολικά τα 62. Τα ποσοστά νοσηλείας στα παιδιά ηλικίας 1-17 ήταν κάτω από 14%.

«Γνωρίζουμε ότι η ανοσιακή απόκριση στα παιδιά μεταβάλλεται με την ηλικία», είπε η Dr Yvonne Maldonado, επικεφαλής του τμήματος λοιμώξεων στο American Academy of Pediatrics. «Στο πρώτο έτος ζωής, τα παιδιά δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα εξίσου ισχυρό με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή τους ενήλικες».

Γιατί τα Αγόρια Κινδυνεύουν Περισσότερο;

Τελευταία δεδομένα που έρχονται στο φως δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας του COVID-19 στους άνδρες είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά των γυναικών.

Όπως ανέφερε στις 20 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το 70% των θανάτων από τον COVID-19 στη Δυτική Ευρώπη αφορά άνδρες ασθενείς.

Δεδομένα από τις 5 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον COVID-19 δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν από το νέο κορονοϊό σε σχέση με τις γυναίκες.

Μία ανάλυση με περισσότερα από 25.000 περιστατικά κορονοϊού από το Higher Health Institute of Rome στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι η θνησιμότητα του COVID-19 στους άνδρες είναι 8%, ενώ στις γυναίκες 5%. Η ίδια ανάλυση διαπίστωσε ότι τα περιστατικά του COVID-19 στους άνδρες αντιπροσωπεύουν το 58% του συνόλου.

Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι η παραπάνω διαφοροποίηση αποδίδεται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά χρονίων παθήσεων όπως ο διαβήτης, υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, ενώ συμμορφώνονται λιγότερο με τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Ωστόσο, η έρευνα του CDC στα παιδιά αποκάλυψε ότι και στον πληθυσμό αυτό, το 57% των ασθενών ήταν αγόρια, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο και στα βρέφη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «αυτό δείχνει ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες της βιολογίας που αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης με COVID-19 στους άνδρες».

Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αυτά είναι περιορισμένα και επομένως θα πρέπει σίγουρα να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες προκειμένου να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Συνέστησαν, πάντως, στους παιδιάτρους να μην αγνοούν τους κινδύνους από τον COVID-19 στα παιδιά, ιδιαίτερα στα βρέφη και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα