Νέα Δεδομένα για τις Μάσκες: Προστατεύουν και Αυτόν που τη Φοράει

Δύο νέες μελέτες της βιβλιογραφίας κατέληξαν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει οφέλη και σε αυτόν που τη φοράει, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης στον περιορισμό εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Οι μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, εξέτασαν ειδικά τις επιδράσεις που έχει η χρήση μάσκας στη μετάδοση του ιού.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε πάνω από 100 έρευνες και διαπίστωσε ότι η χρήση μάσκας μπορεί να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση των ιών, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2, χωρίς κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία του χρήστη.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει πέραν αμφιβολίας ότι η χρήση μάσκας από το κοινό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2», υποστήριξε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Thomas Czypionka, από το Institute for Advanced Studies της Αυστρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων σε κοντινές αποστάσεις, καθώς και μέσω αερολυμάτων τα οποία συσσωρεύονται στον αέρα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Προφανώς, στην εποχή της πανδημίας, θα πρέπει να αποφεύγουμε τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ωστόσο όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η παρούσα μελέτη απέδειξε ότι η μάσκα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσω της μείωσης των σταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά την εκπνοή, ωστόσο η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν οφέλη και για αυτόν που φοράει τη μάσκα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, στην περίοδο της πανδημίας, η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική.

Σήμερα υπάρχουν αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις για τις μάσκες. Μία από αυτές είναι ότι οι τελευταίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ή να μειώσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, αν και οι μάσκες μπορεί να προκαλούν δυσφορία σε ορισμένα άτομα, δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως σε τρεις έρευνες. Η μία από αυτές ήταν η έρευνα DANMASK, η οποία εξέτασε τη χρήση μάσκας για την πρόληψη του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, ενώ οι άλλες 2 εξέτασαν τη χρήση μάσκας στο περιβάλλον νοσοκομείων ή ιατρείων.

Η έρευνα DANMASK, η οποία εξέτασε 6.024 ενήλικες στη Δανία, διαπίστωσε ότι η συχνότητα της λοίμωξης από SARS-CoV-2 στους εθελοντές ήταν σχεδόν 2%. Η χρήση χειρουργικής μάσκας συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης, ωστόσο η διαφορά δεν ήταν στατιστικώς σημαντική σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δυστυχώς, στη Δανία η αποτελεσματικότητα της μάσκας μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, καθώς τα περιστατικά των μολύνσεων στη χώρα είναι πολύ χαμηλά και γενικά ο πληθυσμός συμμορφώνεται αρκετά με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παραπάνω μελέτης, η μεγαλύτερη χρησιμότητα της μάσκας είναι ότι μπορεί να προλάβει τις μολύνσεις από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ωστόσο η έρευνά τους δεν είχε ως τελικό σημείο να αποδείξει το παραπάνω.

Στις υπόλοιπες 2 έρευνες της παραπάνω μελέτης, η 1η εξέτασε τη χρήση μάσκας σε 16.397 επαγγελματίες υγείας. Όπως διαπίστωσε, η μάσκα Ν95 συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Η 2η έρευνα εξέτασε συνολικά 20.614 ασυμπτωματικούς γιατρούς και νοσηλευτές και διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν μάσκα (οποιουδήποτε είδους) είχαν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζαμε από προηγούμενες μετα-αναλύσεις σχετικά με τις μάσκες και τη χρησιμότητά τους στην πρόληψη της COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα