Νέα Δεδομένα για την Ανοσμία στον COVID-19: Προγνωστικός Παράγοντας Ήπιας Νόσησης

Η ανοσμία, δηλαδή η απώλεια της όσφρησης, ένα από τα συχνότερα συμπτώματα του COVID-19 είναι συνήθως ενδεικτική ηπιότερης λοίμωξης από τον ιό, όπως παρατήρησε μία νέα έρευνα.

Η τελευταία, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Forum of Allergy & Rhinology και προσφέρει σημαντικά δεδομένα στους γιατρούς, καθώς βοηθά τυς γιατρούς να ξεχωρίσουν ποιοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και ποιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη στο σπίτι.

Συνωστισμός στα Νοσοκομεία

Η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 παγκοσμίως έχει κατακλύσει τα συστήματα υγείας σε αρκετές χώρες παγκοσμίως. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση από COVID-19 χρειάζονται νοσηλεία και, αν η κατάστασή τους συνεχίσει να επιδεινώνεται, πρέπει να εισαχθούν στη ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.

Αν και οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρουν στα νοσοκομεία τα απαραίτητα εφόδια για να διαχειριστούν τον υψηλό αριθμό ασθενών, αρκετές χώρες δυσκολεύονται να προσφέρουν σε όλους τους ασθενείς τη φροντίδα που χρειάζονται. Αυτό παρατηρείται συνήθως πριν την «επιπέδωση της καμπύλης» κατά την οποία τα περιστατικά μοιράζονται καλύτερα στο πεδίο του χρόνου.

Επιπλέον, μετά την εφαρμογή αυστηρών οικονομικών μέτρων κατά την οικονομική κρίση του 2008-2009, αρκετά νοσοκομεία και συστήματα υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία με περιορισμένο προσωπικό. Το γεγονός αυτό πιθανώς επηρεάζει την ποιότητα της φροντίδας που μπορούν να προσφέρουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά θνησιμότητας.

Απώλεια της Όσφρησης

Ένα από τα αναγνωρισμένα, πλέον, συμπτώματα του COVID-19 είναι η μερική ή ολική απώλεια της όσφρησης.

Σε ένα άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, ο Dr Michael Xydakis και οι συνεργάτες του από το Department of Defense, United States Air Force Medical Services Corp, τόνισαν ότι σήμερα δεν είναι ακόμα σαφές γιατί ή πως ο COVID-19 προκαλεί απώλεια της όσφρησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, η απώλεια της όσφρησης «εμφανίζεται είτε νωρίς στην πορεία της νόσου είτε σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα».

Οι επιστήμονες της έρευνας αυτής θέλησαν να εξετάσουν επίσης πως συνδέεται η ανοσμία με τη σοβαρότητα της νόσησης.

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανοσμία νωρίς στην πορεία της νόσου, εμφανίζουν ηπιότερη λοίμωξη, τότε ένας τρόπος για να περιοριστεί το βάρος από τα νοσοκομεία θα είναι πιθανώς να στέλνουμε τους ασθενείς αυτούς στο σπίτι.

Ανοσμία και Σοβαρότητα του COVID-19

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 169 ασθενείς με θετικές εξετάσεις για τον COVID-19. Για τους 128, υπήρχαν επίσης δεδομένα αναφορικά με την κατάσταση της οσμής και της γεύσης, επομένως αυτοί αποτέλεσαν την ομάδα που εξετάστηκε τελικά.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 παρουσίασαν ανοσμία ή αγευσία σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με αυτούς που τελικά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Adam S. DeConde, ένας γιατρός στο τμήμα χειρουργικής του University of California San Diego Health, τόνισε ότι «οι ασθενείς που αναφέρουν ως σύμπτωμα την ανοσμία έχουν 10 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτούν για COVID-19 σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσιάζουν το παραπάνω σύμπτωμα».

«Επιπλέον, η ανοσμία δεν συνδέθηκε με άλλα κριτήρια που επηρεάζουν την απόφαση για νοσηλεία, γεγονός που δείχνει ότι αποτελεί ανεξάρτητο ενδεικτικό παράγοντα ηπιότερης νόσησης από COVID-19».

Όπως υποστήριξε ο Dr DeConde, η ανοσμία δείχνει ότι η σοβαρότητα της νόσησης εξαρτάται τόσο από τον τρόπο μόλυνσης όσο και από την ποσότητα του ιού που εισέρχεται στον οργανισμό.

«Η πηγή της μόλυνσης, καθώς και η ποσότητα του αρχικού ιικού φορτίου, καθώς και η αποτελεσματικότητα της απόκρισης του ξενιστή, αποτελούν στο σύνολό τους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εξάπλωση του ιού στο άτομο και, τελικά, την κλινική πορεία της νόσου», εξήγησε.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι η έρευνά τους είχε και κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, καθώς οι ασθενείς έπρεπε να αναφέρουν οι ίδιοι την ανοσμία ως σύμπτωμα, αυτοί που είχαν σοβαρά συμπτώματα από τη νόσο πιθανώς δεν θεώρησαν την ανοσμία ως σημαντικό σύμπτωμα και επομένως δεν το ανέφεραν.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτό είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας που θα πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα