Νέα Δεδομένα για την 4η Δόση των Εμβολίων της COVID-19 στους Ηλικιωμένους

Η 4η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 προσφέρει επαρκή προστασία για τη λοίμωξη στους ηλικιωμένους και υψηλή προστασία για τα σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Ισραήλ.

Σε ένα δείγμα 182.122 ενηλίκων 60 ετών και άνω, η αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης στην πρόληψη της λοίμωξης ήταν 52%, ενώ για την πρόληψη του θανάτου από COVID-19 ήταν 76% στις 14-30 ημέρες μετά τη χορήγηση της δόσης, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η έρευνα αυτή έδωσε αρκετές απαντήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης των εμβολίων οι οποίες δεν είχαν απαντηθεί σε προηγούμενες μελέτες από το Ισραήλ, όπως για παράδειγμα την προστασία από τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα για το διάστημα από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την 4η δόση και δεν είχαν ιστορικό COVID-19 επιβεβαιωμένης με PCR. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν οι επαγγελματίες υγείας, οι ηλικιωμένοι που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και αυτοί που είχαν επισκεφθεί νοσοκομεία 3 ημέρες πριν τον εμβολιασμό τους.

Οι εθελοντές που είχαν κάνει την 4η δόση αντιστοιχήθηκαν με μία ομάδα ίδιας ηλικίας που δεν είχε κάνει τη δόση αυτή. Η μέση ηλικία κάθε ομάδας ήταν τα 72 χρόνια, το 53% ήταν γυναίκες ενώ το 37% είχε 3 ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή COVID-19.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στις 14-30 ημέρες από τη χορήγηση της 4ης δόσης κορυφώθηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ακολούθως άρχισε να παρουσιάζει μείωση. Συγκεκριμένα, αυτοί που είχαν κάνει την 4η δόση, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου είχαν:

  • 52% μειωμένο κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης
  • 61% μειωμένο κίνδυνο συμπτωματικής COVID-19
  • 72% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας
  • 64% μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • 76% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Paul Offit, MD, από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η επιτροπή του FDA έλαβε τα παραπάνω δεδομένα υπόψη κατά την απόφαση για τη χορήγηση 4ης δόσης στις ΗΠΑ.

Το άρθρο αυτό ξεκαθάρισε επίσης αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων της COVID-19. Για παράδειγμα, αρκετοί θεωρούν τα ήπια συμπτώματα ή την ασυμπτωματική λοίμωξη ως επαναμόλυνση από τον ιό. Ωστόσο, ο όρος αυτός έχει αρνητική χροιά και δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

«Προκειμένου να γίνει η μετάβαση από την πανδημία σε μία κατάσταση ενδημικής κυκλοφορίας του ιού, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι ο εμβολιασμός ή η φυσική λοίμωξη δεν προστατεύουν μακροπρόθεσμα από τα ήπια συμπτώματα», αναφέρει στο άρθρο του ο Offit.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης παραδέχτηκε ότι δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες της 4ης δόσης, ούτε η επίδραση διαφόρων παραγόντων που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα.

«Είναι σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με τις δυνατότητες των εμβολίων της COVID-19 έτσι ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις», καταλήγει το άρθρο του Offit.

Φωτογραφία: Kampus Production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα