Νέα Δεδομένα για τη Σύνδεση Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κινδύνου COVID-19

Οι ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 αν ζουν σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati και εξέτασε την πρόγνωση 1.128 ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Cincinatti.

Για τη μελέτη τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τον κίνδυνο νοσηλείας από COVID-19. Τα ιατρικά αρχεία των ασθενών είχαν επίσης τον τόπο κατοικίας των ασθενών, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν την έκθεση των πρώτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε ένα διάστημα 10 ετών.

Τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ μικρά και επομένως μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες. Μέσω αυτών, μπορούν να εισέλθουν στο αίμα και να επηρεάσουν διάφορα άλλα όργανα. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται στις εκπομπές των αυτοκινήτων και των εργοστασίων, επομένως είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε αστικές περιοχές.

Αν και η έρευνα δεν παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 στο γενικό πληθυσμό, διαπίστωσε ότι για ορισμένες ευπαθείς ομάδες ενδεχομένως υπάρχει επιβάρυνση. «Οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν όταν ζουν σε περιοχή με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης», εξήγησαν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, 1 μονάδα αύξησης της σωματιδιακής ύλης 2.5 συνδέεται με 60% αύξηση του κινδύνου νοσηλείας για COVID-19 σε ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις του αναπνευστικού. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε κάποια σύνδεση για το γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Respiratory Medicine.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και την ατμοσφαιρική ρύπανση σε ασθενείς. Πριν από περίπου 1 έτος, ο Xiao Wu, PhD, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη, είχε κάνει μία έρευνα που εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης προσφέρουν έναν ακόμα λόγο για τον περιορισμό όσο το δυνατόν περισσότερο των εκπομπών από τα εργοστάσια και τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές «καθαρής» ενέργειας.

Ο Angelico Mendy, MD, PhD, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του είναι πρώιμα, ωστόσο ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μελέτες. Οι ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με COVID-19 από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 5 Ιουλίου του 2020. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 46 και το 96.6% ήταν κάτοικοι του Οχάιο, με το υπόλοιπο 3.4% να προέρχεται από το Κεντάκι, την Ιντιάνα, τη Νέα Υόρκη, τη Νότια Καρολίνα, τη Δυτική Βιρτζίνια και την Άιοβα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα