Νέα Δεδομένα για τη Μετάδοση του SARS-CoV-2 από Ασυμπτωματικούς Φορείς

Το 1/3 περίπου του παγκοσμίου πληθυσμού βρίσκεται σήμερα στο σπίτι εξ’αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει οδηγήσει αρκετές κυβερνήσεις σε εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Ο σημαντικότερος λόγος για την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού και συγκεκριμένα η μετάδοσή του από ασυμπτωματικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον Robert Redfield, διευθυντή του CDC των ΗΠΑ, το 25% των ασθενών που μολύνονται με το νέο κορονοϊό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα άτομα.

Όπως τόνισε ο ίδιος την περασμένη Τρίτη «έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών παραμένουν ασυμπτωματικοί».

Οι ασυμπτωματικοί αυτοί φορείς, σύμφωνα με τον Redfield, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως, καθιστώντας παράλληλα δύσκολο για τους επιστήμονες να εκτιμήοσυν την πραγματική έκταση της πανδημίας.

Το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών φορέων αποτελεί εμπόδιο στις παγκόσμιες προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως τόνισε ο Bill Gates σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

«Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να περιορίσουμε τον COVID-19 σε σχέση με τις SARS και MERS, καθώς ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα και η μετάδοσή του μπορεί να γίνει και από ασυμπτωματικά άτομα», συμπλήρωσε.

Τι Γνωρίζουμε για την Ασυμπτωματική και Προσυμπτωματική Μετάδοση

Η πρώτη ένδειξη ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς φορείς αφορά το περιστατικό μίας 20χρονης γυναίκας από το Wuhan η οποία μετέδωσε τον ιό σε 5 συγγενείς της χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα.

Μία αναφορά του WHO για την επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, η οποία δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο, παρατήρησε αρκετές περιπτώσεις ατόμων που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσουν συμπτώματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί όταν διαγνώστηκαν με τον ιό, παρουσίασαν συμπτώματα αργότερα, σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

«Το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή, ωστόσο πιθανώς είναι πολύ χαμηλό», όπως έγραψαν οι επιστήμονες του WHO.

Στη μελέτη του WHO, το 75% των ασθενών στην Κίνα που χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως ασυμπτωματικοί, παρουσίασαν συμπτώματα αργότερα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό προσυμπτωματικής μετάδοσης.

Μία άλλη έρευνα από το CDC επιβεβαίωσε τις παραπάνω παρατηρήσεις. Οι γιατροί εξέτασαν 23 ασθενείς σε έναν οίκο ευγηρίας οι οποίοι ήταν όλοι θετικοί για τον ιό, ωστόσο μόλις 10 είχαν συμπτώματα όταν έγινε η διάγνωσης της νόσου. Οι 10 από τους υπόλοιπους 13 ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα μέσα σε 1 εβδομάδα.

«Τα παραπάνω δεδομένα είναι αρκετά σημαντικά για τον περιορισμό της πανδημίας», είπαν οι συγγραφείς της έρευνας, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι γιατροί «βασίζονται αποκλειστικά στην παρουσία συμπτωμάτων για τη διάγνωση και απομόνωση των ασθενών με πιθανό COVID-19».

Το CDC εξέτασε επίσης τους επιβάτες του κρουαζιεροπλοίου Diamond Princess, το Φεβρουάριο. Από τους 3.711 επιβάτες, οι 712 είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, με το 50% αυτών να μην έχει συμπτώματα.

Άλλα Παραδείγματα Ασυμπτωματικής ή Προσυμπτωματικής Μετάδοσης

Σύμφωνα με τον Redfield, «οι ασθενείς απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες του ιού» σχεδόν 48 ώρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

«Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό γιατί συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού. Ένα μεγάλο ποσοστό της μετάδοσης αποδίδεται στους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικούς φορείς», πρόσθεσε.

Αρκετές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό.

Μία μικρή έρευνα σε Ιάπωνες που έφυγαν από το Wuhan το Φεβρουάριο έδειξε ότι το 30.8% των ασθενών με θετικές εξετάσεις, δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Αντίστοιχα, μία έρευνα που εξέτασε περιστατικά του κορονοϊού στη Σιγκαπούρη, διαπίστωσε ότι από τα 157 περιστατικά, στα 10 είχε γίνει μετάδοση από προσυμπτωματικούς φορείς. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, το μεγαλύτερη ποσοστό της προσυμπτωματικής μετάδοσης συμβαίνει 1-3 ημέρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Μία άλλη έρευνα από την Κίνα το Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι το 13% των περιστατικών που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί με προσυμπτωματική μετάδοση.

Η εφημερίδα The LA Times, ανέφερε προσφάτως ότι τα 3/4 μίας χορωδίας 60 ατόμων μολύνθηκαν με τον ιό, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε συμπτώματα.

Τέλος, μία εταιρία βιοτεχνολογίας από την Ισλανδία που έκανε εξετάσεις σε περισσότερα από 9.000 άτομα διαπίστωσε ότι περίπου το 50% των ασθενών ήταν ασυμπτωματικοί.

Οι Προσυμπτωματικοί Ασθενείς Απελευθερώνουν Υψηλές Ποσότητες του Ιού

Μία ιδιαίτερα ανησυχητική παρατήρηση είναι ότι οι ασθενείς απελευθερώνουν περισσότερα σωματίδια του κορονοϊού στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Η περίοδος επώασης του ιού διαρκεί συνήθως 5 ημέρες.

Μία έρευνα που εξέτασε 23 ασθενείς σε 2 νοσοκομεία του Hong Kong, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σωματιδίων που απελευθερώνει ο ασθενής φτάνει στη μέγιστη τιμή του την 1η εβδομάδα των συμπτωμάτων και στη συνέχεια παρουσιάζει σταδιακή μείωση.

Στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV, αντιθέτως, οι ασθενείς απελευθερώνουν τις υψηλότερες ποσότητες περίπου 7-10 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Μία έρευνα από το Guangzhou που εξέτασε 94 ασθενείς κατέληξε σε αντίστοιχα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα τις πρώτες ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή λίγο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Τα Παιδιά Μπορεί να είναι Ασυμπτωματικοί Φορείς

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα παιδιά σπάνια νοσούν από κορονοϊό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet εξέτασε 36 παιδιά που είχαν θετικές εξετάσεις για κοροναϊό σε 3 νοσοκομεία της Κίνας. Το 50% των παιδιών αυτών παρουσίασε «ήπια νόσο χωρίς συμπτώματα», όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Μία άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το 56% των 700 παιδιών που μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 στην Κίνα παρουσίασαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Οι Μάσκες Περιορίζουν την Προσυμπτωματική Μετάδοση

Παρά το γεγονός ότι ο WHO δεν υποστηρίζει ακόμα επίσημα τη χρήση μάσκας από όλους, από τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά της προσυμπτωματικής μετάδοσης του ιού.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ, δήλωσε προσφάτως ότι «όλοι πρέπει να φορούν μάσκες εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης μασκών για τους επαγγελματίες υγείας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «με τον τρόπο αυτό θα προληφθεί η μετάδοση της νόσου και από τους ασυμπτωματικούς φορείς που δεν έχουν βήχα».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα