Νέα Δεδομένα για τα Αίτια των Σοβαρών Συμπτωμάτων της COVID-19

Γιατί το 80-90% των ασθενών με COVID-19 παραμένουν ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ενώ το 10-20% νοσεί σοβαρά ή ακόμα και καταλήγει από τον ιό; Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει μία επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ η οποία χρησιμοποίησε πειραματόζωα (ποντίκια) που είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να έχουν ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με αυτό του ανθρώπου.

Τα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες με τα παραπάνω ποντίκια έδειξαν ότι τα αίτια της σοβαρής COVID-19 ουσιαστικά εντοπίζονται στην απόκριση της φλεγμονής του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biotechnology.

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι οι δύο θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην COVID-19 (τα μονοκλωνικά αντισώματα και η δεξαμεθαζόνη) είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης ενώ η δεξαμεθαζόνη στα προχωρημένα στάδια.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει ότι η ανοσιακή απόκριση στον SARS-CoV-2 που παρουσιάζει ο άνθρωπος διαφέρει από αυτήν των πειραματοζώων. Το γεγονός αυτό δεν έχει επιτρέψει τους επιστήμονες να εξερευνήσουν τις διαφορές ανάμεσα στη σοβαρή και την ήπια COVID-19. Το πρόβλημα αυτό κατάφερε να ξεπεράσει η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης δημιουργώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αν μολύνουμε ένα τυπικό ποντίκι εργαστηρίου με τον ιό SARS-CoV-2, αυτό θα παρουσιάσει συνήθως ήπια συμπτώματα. Ωστόσο τα ποντίκια που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη μας συχνά παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση η οποία αποδίδεται στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος», αναφέρει η μελέτη.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες απομόνωσαν ιούς SARS-CoV-2 από τη ρίνα ασθενών με COVID-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία. Ακολούθως μόλυναν τα ποντίκια με τους ιούς αυτούς και παρακολούθησαν την πορεία της νόσου.

Προς έκπληξή τους παρατήρησαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια παρουσιάσαν τα ίδια συμπτώματα με αυτά που εμφανίζονται στους ανθρώπους που νοσούν σοβαρά, όπως για παράδειγμα πνευμονικές αλλοιώσεις, απώλεια βάρους και γενικευμένη φλεγμονή η οποία προκαλεί βλάβες σε διάφορους ιστούς. Ακολούθως χορήγησαν στα ποντίκια αυτά μονοκλωνικά αντισώματα. Τα τελευταία στοχεύουν ειδικά τον SARS-CoV-2 και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά αν χορηγηθούν πριν τη λοίμωξη ή στα πρώιμα στάδια της τελευταίας. Η χορήγησή τους στα προχωρημένα στάδια της λοίμωξης δεν προσφέρει κανένα όφελος.

Αντίθετα, στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, το ανοσοκατασταλτικό φάρμακο δεξαμεθαζόνη προκάλεσε το θάνατο στα ποντίκια, καθώς περιόρισε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει τη λοίμωξη. Ωστόσο, στα προχωρημένα στάδια της λοίμωξης, το ίδιο φάρμακο καταστέλλει τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλεί βλάβες, κατά συνέπεια αύξησε τα ποσοστά επιβίωσης των ποντικών.

«Στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης θέλουμε μία ισχυρή ανοσιακή απόκριση για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο πολλαπλασιασμός του ιού. Ωστόσο, στα προχωρημένα στάδια της λοίμωξης η απόκριση αυτή έχει γίνει παθολογική επομένως θέλουμε να την καταστείλουμε», αναφέρει η μελέτη.

Στις επόμενες μελέτες τους, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα ίδια γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για να εξετάσουν τα αίτια της long COVID.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα