Νέα Δεδομένα από το Ισραήλ: Το Εμβόλιο της Pfizer Περιορίζει και τη Μετάδοση του Ιού

Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer/BioNTech μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη μετάδοση του ιού, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες από το Ισραήλ. Οι έρευνες αυτές δίνουν απαντήσεις σε ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα σχετικά με τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, το οποίο έχει τεθεί από την αρχή της κυκλοφορίας των εμβολίων.

Η 1η έρευνα διεξήχθη από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και την Pfizer και διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της εταιρίας μπορεί να μειώσει τις λοιμώξεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ασυμπτωματικοί φορείς) κατά 89.4% και τα συμπτωματικά περιστατικά του ιού κατά 93.7%.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας βασίστηκαν σε μία βάση δεδομένων του Ισραήλ και ανακοινώθηκαν από την ιστοσελίδα Ynet την προηγούμενη Πέμπτη.

Η 2η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο Lancet, εξέτασε 7.214 επαγγελματίες υγείας που έκαναν την 1η δόση του εμβολίου τον Ιανουάριο. Στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκε 85% μείωση των περιστατικών συμπτωματικής COVID-19 λοίμωξης μέσα σε 15-28 ημέρες και 75% μείωση των συνολικών λοιμώξεων (περιλαμβάνονται και οι ασυμπτωματικές), όπως διαπιστώθηκε από εργαστηριακές εξετάσεις.

Σίγουρα, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να καταλήξουμε σε ακριβή δεδομένα, ωστόσο οι δύο παραπάνω έρευνες είναι οι πρώτες που δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να σταματήσει όχι μόνο τη νόσηση, αλλά και τη μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, τα νέα αυτά είναι ιδιαίτερα θετικά αναφορικά με τις προσπάθειες για τον τερματισμό της πανδημίας. Ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης της μεταδοτικότητας, το σημαντικό είναι ότι γνωρίζουμε πλέον πως ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά και το περιβάλλον του.

Οι επιστήμονες των ερευνών υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες που θα εξετάσουν τη μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, καθώς η ομάδα αυτή σπάνια κάνει εξετάσεις για COVID-19.

Η BioNTech υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού από τα εμβόλια. Το Δεκέμβριο, η εταιρία είχε υποστηρίξει ότι προκειμένου να γνωρίζουμε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα χρειαστούμε περίπου 3-6 μήνες ερευνών.

Τα Δεδομένα των Ερευνών

Το Ισραήλ αποτελεί σήμερα τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και επομένως το σύστημα υγείας της προσφέρει μία ιδανική βάση δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η έρευνα του υπουργείου υγείας της χώρας ανέλυσε δεδομένα για το διάστημα 17 Ιανουαρίου μέχρι 6 Φεβρουαρίου από άτομα που είχαν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Σήμερα, πάνω από το 30% του πληθυσμού της χώρας έχει κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου.

Η 2η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις 1 δόση του εμβολίου της Pfizer είχε 85% αποτελεσματικότητα, εκκινώντας με τον τρόπο αυτό νέες συζητήσεις σχετικά με το σχήμα των 2 δόσεων που χρησιμοποιείται σήμερα.

Μία ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά δημοσίευσε πριν λίγε ημέρες ένα άρθρο στο New England Journal of Medicine στο οποίο υποστήριξε ότι η 2η δόση του εμβολίου της Pfizer μπορεί να καθυστερήσει (εφόσον η 1η δόση έχει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα) προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα.

Μία ανακοίνωση του FDA των ΗΠΑ το Δεκέμβριο είχε υποστηρίξει ότι πράγματι η 1η δόση προσφέρει κάποια προστασία, ωστόσο χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης.

Η Pfizer υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν έχει κάνει έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μίας δόσης, επομένως η απόφαση αυτή σχετικά με αυτό τον τρόπο χορήγησης θα πρέπει να λαμβάνεται από τους φορείς υγείας σε κάθε χώρα.

Ένας περιορισμός της 2ης έρευνας ήταν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εθελοντών που εξετάστηκαν ήταν άτομα νεαρής ηλικίας χωρίς χρόνια νοσήματα.

Η Pfizer δεν θέλησε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας και υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει ήδη μία έρευνα που θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες με βάση δεδομένα από αρκετές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ.

Η έρευνα από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσε επίσης ότι το εμβόλιο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ενάντια στο μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ευθύνεται πλέον για περισσότερο από το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Ισραήλ.

Αν και τα δεδομένα των 2 ερευνών είναι ενθαρρυντικά, θα χρειαστεί να γίνουν και νέες μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας προκειμένου να μπορούμε να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα