Νέα Δεδομένα από το Ισραήλ: 86% η Αποτελεσματικότητα της 3ης Δόσης του Εμβολίου της Pfizer

Η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 έχει 86% αποτελεσματικότητα στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από το Ισραήλ που εξέτασε χιλιάδες εθελοντές.

Η HMO Maccabi, μία εταιρία υπηρεσιών υγείας στην οποία είναι εγγεγραμμένο σχεδόν το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, εξέτασε δεδομένα από 149.144 εθελοντές άνω των 60 ετών που έκαναν την 3η δόση του εμβολίου της Pfizer πριν από μία εβδομάδα ή περισσότερο. Η παραπάνω ομάδα συγκρίθηκε με μία ομάδα ελέγχου 675.630 εθελοντών που είχαν κάνει μόνο τις δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021.

Συνολικά, καταγράφηκαν 37 περιστατικά COVID-19 στους εθελοντές που είχαν κάνει τρεις δόσεις, ενώ σε αυτούς που είχαν κάνει δύο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.064, όπως ανέφερε η εταιρία. Οι δύο ομάδες που εξετάστηκαν είχαν παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, η εταιρία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα πόσο σοβαρά νόσησαν οι 37 ασθενείς που είχαν κάνει τρεις δόσεις ή αν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Pfizer, η οποία παρασκευάζει το εμβόλιο, η αποτελεσματικότητα του τελευταίου φθίνει σταδιακά και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μία τρίτη δόση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τον ιό, τόσο για το στέλεχος Βήτα, όσο και για το στέλεχος Δέλτα.

Το Ισραήλ ξεκίνησε το χορήγηση ενισχυτικών δόσεων τον περασμένο μήνα με σκοπό να περιορίσει την αύξηση των περιστατικών που παρατηρήθηκε μετά την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα στη χώρα. Περίπου 1.1 εκατομμύρια κάτοικοι (άνω των 50 ετών ή επαγγελματίες υγείας) έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου σήμερα.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ έχουν επίσης ξεκινήσει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου σε ηλικιωμένους. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το CDC ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου μήνα θα αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε όσους εμβολιάστηκαν πριν από 8 ή περισσότερους μήνες.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανησυχεί ότι τα περιστατικά της COVID-19 θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς 1.1 εκατομμύρια άτομα (περίπου το 11% του πληθυσμού) δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα για τον ιό. Σήμερα παρατηρείται επίσης αύξηση στα σοβαρά περιστατικά, ιδιαίτερα στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων ατόμων.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο υγείας της χώρας την περασμένη Τετάρτη, σε 100.000 άτομα εμφανίστηκαν συνολικά 172 περιστατικά σοβαρής νόσησης σε ανεμβολίαστους ασθενείς άνω των 60, ενώ στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα εμβολιασμένων ατόμων, τα περιστατικά ήταν μόλις 21.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες από το Ισραήλ υποστήριξαν ότι η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης είναι αποδεδειγμένη και αποτελεί μονόδρομο για τον περιορισμό του στελέχους Δέλτα.

Φωτογραφία: U.S. Secretary of Defense

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα